IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Черноморската банка може да насочи 200 млн. евро у нас през следващите 4 години

Банката е готова да финансира проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, туризма и агробизнеса

19:44 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Черноморската банка може да насочи 200 млн. евро у нас през следващите 4 години

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) може да насочи към България до 200 милиона евро през следващите 4 години, съобщава БНР.

Това е заявил директорът на банката Андрей Кондаков след срещата си със заместник - финансовия министър Боряна Пенчева.

Банката е готова да осигури финансиране на различни проекти - най-голям интерес има към инфраструктурата и енергетиката. Бизнесът може да кандидатства за кредити от 3 до 40 милиона евро.

За повече от 11 години банката е насочила у нас малко над 200 милиона евро. С обявените планове до 2014-та, тя на практика ще удвои финансирането си.

Според Боряна Пенчева България не използва напълно възможностите, които дава Черноморската банка: "И към момента имаме един портфейл от проекти, които наистина считаме, че са добри, но потенциалът, който имаме не се използва напълно."

"Имало е стратегии и преди за развитие на бизнеса с Черноморската банка. Оценката на тази стратегия от независими оценители е, че действията са изпълнени на 50% и е необходимо подобрение", посочва тя.

Андрей Кондаков добави, че освен инфраструктура Черноморската банка е готова да финансира проекти в енергетиката, туризма и агробизнеса.

"Целта е да осигуряваме между 40 и 50 милиона евро годишно от 2011-та до 2014-та година", заяви Кондаков.

Директорът на Черноморската банка добави, че лихвите, които бизнесът ще трябва да плаща по отпуснатите кредити, са различни, в зависимост от сферите, в които са проектите, но те са доста конкурентни.

В средата на миналия септември приключи вторият мандат на София Касидова в качеството й на вицепрезидент „Финанси” в банката. За поста й бе одобрена кандидатурата на румънката Валентина Елена Шиклован.

В Черноморска банка за търговия и развитие членуват: България, Гърция, Румъния, Русия, Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Турция и Украйна.

България има статут на страна-учредителка на ЧБТР, като акционерното ни участие в уставния капитал на банката е 13,5%.

Членството на страната ни във финансовата институция позволява участието ни в съвместни инфраструктурни проекти в рамките на „Черноморско икономическо сътрудничество“, както и влияние при финансирането и осъществяването им.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още