IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината избират изпълнител на хранилището за радиоактивни отпадъци

Стойноста на съоръжението, което трябва да е готово до 2015 г., е около 200 млн. лева

15:53 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
До края на годината избират изпълнител на хранилището за радиоактивни отпадъци

Според начертания график до края на годината би трябвало да бъде избран изпълнителят на строителството на хранилището за ниско и средно радиоактивни отпадъци, съобщиха днес от ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП „РАО“).

За Investor.bg изпълнителният директор на предприятието Дилян Петров уточни, че по предварителни данни общата стойност на строителството ще е около 100 млн. евро (200 млн. лева), като финансирането е осигурено от Фонд „Козлодуй“, управляван от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Началото на реализацията на проекта за хранилището датира още от 2005 г., когато са започнали проучвателните дейности, припомниха от ДП „РАО“. Към момента вече е избрана площадка, намираща се непосредствено до АЕЦ Козлодуй. Внесеният доклад за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е получил положителна оценка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и в края на месеца започва общественото обсъждане на проекта в община Козлодуй.

Предвижда се самото строителство на хранилището на практика да започне през 2012 г. или 2013 г., а влизането в експлоатация е планирано за началото на 2015 г. Срокът на използване на хранилището за радиоактивни отпадъци от АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене е 75 години. Хранилището ще бъде от траншеен тип, ще се състои от осем модула, а технологията на съхранение на отпадъците ще е от най-надеждните в света, отбелязаха от ДП „РАО“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още