IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 на сто от жалбите в здравеопазването са за корупция

Агенция "Медицински одит" е извършила 539 проверки за една година

17:48 | 09.03.11 г.
14 на сто от жалбите в здравеопазването са за корупция

Общо 539 проверки в здравната система е извършила Изпълнителна агенция "Медицински одит" през миналата година. Това показва годишният доклад на агенцията, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

През миналата година в агенцията са постъпили 553 жалби. От тях 73 на сто са свързани с качеството на медицинското обслужване, а 14 на сто - с наличието на корупция. Най-честите причини за жалбите на пациентите са неизпълнение на изискванията на медицински стандарти (13%), нарушаване на принципа за своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ (23%), слабости в организацията и управлението на лечебния процес (38%). В 9 на сто от случаите е констатирана лекарска небрежност.

При проверките в 175 лечебни заведения е установено, че са нарушени правата на пациентите при оказване на своевременна и качествена медицинска помощ, както и на получаването на информация от лекаря в подходящ обем и форма.

При инспекциите на болниците е установена и липса на ценоразписи за медицинските услуги, допълват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още