IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Трайков: Засега държавата предвижда мажоритарно участие в АЕЦ Белене

Вариант номер едно при преговорите с руската страна остава изграждането на втора атомна централа, каза енергийният министър

10:44 | 09.03.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Т. Трайков: Засега държавата предвижда мажоритарно участие в АЕЦ Белене

При последния вариант, който се обмисля за рапределението на собствеността в АЕЦ Белене, предвиждаме делът на държавата да е мажоритарен, т.е. поне 51%. Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. 

Той допълни, че ако се построи и седми блок на АЕЦ Козлодуй (тази възможност отново стана актуална напоследък), то двете атомни централи ще се обединят в една компания и делът на държавата ще е "много по-малък".  

Същевременно обаче министърът отбеляза, че още не е договорена  цената за строителството на АЕЦ Белене с Росатом. Това означава, че не е сигурно още дали руската компания Атомстройекспорт ще строи централата. В тази връзка Трайков обясни, че "вариант номер едно при преговорите с Русия е "изчистване" на неяснотите около АЕЦ Белене в сегашния вид на проекта".

По думите му, резервният вариант е оборудването за бъдещата централа да бъде прехвърлено за изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй, "в случай, че не се разберем за цената на АЕЦ Белене". Междувременно сме предплатили част от единия реактор и той е до голяма степен произведен, обясни министърът. Засега е ясно само, че базовият договор е за 4 млрд. евро и ще има ескалация на цената. Не са ясни обаче крайните капиталови разходи.

"Следващите действия ще са или съдебни процедури, или ще се стигне до компромис. Така че можем да се разберем да прекратим дотук с производството на нови реактори и произведеният да бъде инсталиран в АЕЦ Козлодуй. Но това е само идея, все още разчитам, че ще успеем да се споразумеем “, подчерта Трайков.

Цената на тока от АЕЦ Белене ще бъде над 100 лв./мегаватчас или три пъти повече от сегашните цени на тока, произведен от АЕЦ „Козлодуй“, тъй като по принцип новите мощности не могат да предложат същите цени, както една вече работеща централа, каза още Трайков.

Днес стана ясно, че до края на март в Народното събрание ще има изслушване на премиера Бойко Борисов за намеренията на правителството за строителството на АЕЦ "Белене". За дискусия по енергийния проект настоя левицата в лицето на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. "Крайно време е да има яснота. Ще правим "Белене", няма да правим "Белене", ще има България ядрена енергетика, няма да има ядрена енергетика... Каква цена за електроенергия ще плаща българинът, ако нямаме ядрена енергетика в икономиката?", попита Димитров.

От левицата вече обявиха, че искат изграждането на "Белене", но при условие че бъде защитен националният ни интерес. БСП ще постави въпроса защо цената на проекта е оскъпена и от най-лошия инфлационен вариант, договорен от предишното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
По думите на Трайчо Трайков засега руската страна показа неотстъпчивост. Така че вариантите са - или да отидем и да се съдим, или да намерим някакъв компромис, а това е възможният компромис, обясни Трайков идеята си.Той обаче обясни, че харесва идеята за изпращането на предназначения за тази централа реактор в АЕЦ Козлодуй, защото вариантът бил по-евтин, защото е по-гъвкав и защото разрешава оплетеното кълбо, в което сме в момента.Площадка "Козлодуй" има едно друго предимство - че тя вече, на нея е изградена система за радиационен мониторинг, за аварийно планиране в случай на авария на блоковете, което се изисква за всяка една нова площадка. Но минусът на варианта "Козлодуй" е, че проектът ще се забави поне с 2 години, защото трябва да се направи ново оценка за въздействие върху околната среда на площадката. Според Трайков всъщност площадката (в Козлодуй бел. ред.) е сертифицирана, защото я има, инфраструктурата я има, технологията я има, става въпрос за съвсем малки промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
SAW
преди 13 години
Трайчо ми е много симпатичен. Без шега. Мисля, че освен умен е и честен човек. В момента шикалкавенето е само с цел да се договорят условия, при които ще сме най-малко зависими от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
stdmv
преди 13 години
Щом те кефи да те лъже 3то правителство, наслаждавай се :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Плещиш глупости. Започва се търг за един лот от Струма (какви първи копки, какви пет лева), а за Белене има спор за цената, който най-вероятно ще завърши с това, че централа няма да има. Може би не трябва да се прави нищо, за да не се възприеме като пиар и да строим всичко в "сърцата си"? Или трябва да започнем да строим атомна централа на каквато цена ни кажат руснаците? А след това как ще си плащаме тока няма никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
stdmv
преди 13 години
Днес правителството направи 101-вата "първа копка" на АЕЦ Белене, 201вата "първа копка" на АМ "Струма" и 1001-вата "първа копка" на Е-правителството. Ура, другари!!!!!!!! Парата у свирката. Важното е да има БОРКОР, ДАНС-МАНС, и медийни изцепки. В главните роли....: там знаете кои са в поредната боза с ориенталско-балкански привкус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
dakl
преди 13 години
Човек кагато види кои се най-активните противници на проекта Белене съвсем ясно разбира чии интереси се защищават.В случая най-малко -българските.Защо? Защото преди всичко става въпрос за прецидент. Руснаците за да влезнат стабилно на пазара на ЕС предлагат на България супер-конкурентни цени, което удря, и то жестоко, по интересите на другите производители на ядренни реактори.Пример. Американците за два подобни на реакторите на Белене искат само 26 милиарда долара, а руснаците 6 милиарда евро!?!.Тогава е ясно защо Д.Уорлик е неговите поставени лица в българската политика са толкова активни противници на проекта!Всичко е пари, а в случая става дума за много пари и понеже Б.Б. с основание го е страх от американските си "приятели" се върти в кръг и се чуди как да се измъкне от ситуацията, без въобще да го е грижа ни най-малко за националните ни интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
"Цената на тока от АЕЦ Белене ще бъде над 100 лв./мегаватчас или три пъти повече от сегашните цени на тока, произведен от АЕЦ Козлодуй, тъй като по принцип новите мощности не могат да предложат същите цени, както една вече работеща централа, каза още Трайков."Ето една добра новина за бизнеса и за всички българи. Трайчо подгрява публиката за дебелия край... Нещо руско свястно измислено и рентабилно има ли изобщо. Работата с АЕЦ-а отива като с петролопровода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Явно няма купувач. Продавай ти без купувач
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Г-н министърът не споменава за участието в проекта АЕЦ "Белене" на трети инвеститор (голям, от Еврозоната).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
bertram
преди 13 години
Трайчооо,Стига сте се туткали и пускайте БТХ за продан. Колкото повече се бавите - толкова повече се увеличават съмненията, че приватизацията на БТХ няма да е по различна от приватизациите реализирани от предните правителства. !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още