IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утре стартира тръжната процедура за строителство на Лот 1 от "Струма"

Очаква се през втората половина на 2011 г. да започне строителството на отсечките от магистралата

14:08 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Утре стартира тръжната процедура за строителство на Лот 1 от "Струма"

Утре ще бъде даден старт на тръжната процедура за избор на изпълнител на строителството на Лот 1 на автомагистрала "Струма", съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Строителството на магистрала "Струма" ще се базира на това на магистрала "Марица", не виждаме причини да се променят процедури, които вече са доказали своята ефективност, коментира министърът.

Той отбеляза, че след две седмици ще бъде обявена и процедура за избор на изпълнител на Лот 4 на "Струма". Очаква се през втората половина на 2011 г. да започне самото строителство на отсечките от магистрала "Струма".

Посочените срокове бяха обявени от министъра в началото на годината. Тогава той информира, че четирите лота на „Струма“ (с най-голямо значение според министър Плевнелиев) са с обща дължина 133 км и на обща стойност 1,15 млрд. евро. За два от лотовете (1 и 4) с обща дължина 32 км ще бъде избран изпълнител до средата на годината и се предвижда да бъдат изградени до 2013 г. със средства по ОП “Транспорт“. Другите два лота, които са по-скъпи и по-сложни, се предвижда да бъдат изградени до 2015 г., като целта е това да стане чрез евросредства и заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

На финал е съгласуването за създаване на новата Държавна компания за стратегически инфраструктурни проекти, която да се занимава с проектите за магистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море", каза сега Плевнелиев. Както предварително беше обявено, тя ще се занимава през следващите близо 3 години именно с проектиране на лотове на тези магистрали. В компанията активно участие и роля се предвижда да имат експерти от ЕИБ, защото, по думите на министъра тогава, те „имат опит“ при такива големи проекти.

Съгласуването на новата държавна компания е на финал и ще приключи до 16 март, а през април ще бъде внесен в парламента законопроектът за създаването й, обяви днес министърът.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев заяви, че „не е притеснен от обявяването на "Мостстрой" в несъстоятелност, защото тя има под 1 процент от обема в строителството на Лот 4 на магистрала "Тракия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още