IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблеми с хигиената и етикетите установиха проверките в хлебозаводите

85 кг продукти бракуваха инспекторите от Агенцията по храните при масираните акции в ресторанти в началото на март

12:22 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проблеми с хигиената и етикетите установиха проверките в хлебозаводите

Незадоволителната хигиена и етикети с невярно описание на продукта са най-често срещаните нарушения в обектите за производство на хляб. Това са установили инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) при комплексните проверки от 16 февруари до 2 март, извършвани в складове за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб на територията на цялата страна, съобщиха от агенцията.

Проверяващите са установили следните несъответсвия при етикетирането – не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета.

В цялата страна са проверени общо 979 обекта. Издадени са 174 предписания и 11 акта за установяване на административно нарушение. На 5 обекта е издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност, един обект не е бил регистриран по Закона за храните.

При друга масирана акция - по време на празничните дни от 3 до 6 март, за това дали ресторантите не предлагат стари продукти, най-често нарушенията са неспазване на срока на съхранение на храните, липса на здравна и идентификационна маркировка, неспазване на изискванията за разделно съхранение, липса на етикети, липса на търговски документи, незадоволителна хигиена в обектите.

Проверени са 1328 обекта на търговската мрежа и заведенията за обществено хранене на територията на цялата страна. Издадени са 114 предписания и 66 акта за установяване на административно нарушение. На един обект е издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност, на 2 обекта - за частично. Възбранени и бракувани са 85 кг продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още