IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против надзора върху цените на храните

Има риск новото звено, което ще следи за отношенията производител – преработвател – търговец, да харчи пари без реална полза, предупреждават специалисти

08:16 | 08.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
За и против надзора върху цените на храните

Експериментите с новата структура, която по идея на земеделския министър Мирослав Найденов ще наблюдава цените на храните, може да ни изненадат с вдигането на тези цени. Това коментираха пред Investor.bg икономисти по повод идеята специален орган към Министерския съвет да следи за спекула по веригата производител – преработвател – търговец.

Макар да е замислено с положителна цел – мониторинг на пазара в условията на растящи цени и обезпокоени потребители, има риск бъдещото звено да си харчи бюджета без никаква реална полза, предупреждават експертите.

На 1 март Мирослав Найденов обяви, че контролното звено ще проследява дали някой „лови риба в мътна вода“, а няколко дни по-късно той каза, че ще бъде създаден специален сайт, нещо като „виртуална борса“, чрез който потребителите ще могат да се осведомяват за актуалните цени на основните храни.

„Наблюдател на цените е целият български народ, защото те не зависят от нас. Само 30% от храните, които българинът консумира, са произведени в България. В останалите 70% цената се задава отвън“, заяви Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни. Той припомни, че големи количества мляко и месо се внасят на българския пазар, тъй като местното производство не може да задоволи потреблението.

„Имаме дебалансирано селско стопанство. Министърът вместо да мисли как да се стабилиза агросекторът и да произвежда суровини, тръгва да бори спекулата с нехарактерни за пазарната икономика методи“, твърди Йоцев.

Той заяви още, че непремерените изказвания и действия винаги водят до увеличение на цените, а не до свалянето им и в крайна сметка определи бъдещото спецзвено като опит за отвличане на вниманието.

Цените на храните няма да се стабилизират, защото ще има сайт или защото някой ще ги наблюдава. Ще се търси някой виновен за тази ситуация. Но ако някой е нарушил правилата, нека да не се твърди, че цял един бранш е в сивия сектор, призова Йоцев.

От новата структура може и да има полза, твърди Стефан Цветков от Сдружение "Агенция за икономически анализи и прогнози". Той посочи, че е възможно звеното при проследяването на пазара да открие например монопол, останал незабелязан по една или друга причина.

„Ключов въпрос е с какъв бюджет ще разполага звеното и как ще харчи парите. Хората наистина са много притеснени за цените. Но ако ще успокояваме само общественото мнение, създавайки комисия – това ще са напразно изхарчени пари“, посочи Цветков.

„Наблюдаваме по-скоро опит да се покаже пред обществото някаква дейност, реално не виждам до какво ще доведе това“, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Цената е такава, каквато е, и няма да се промени, освен ако не предприемеш някакви конкретни действия, които не съвпадат с принципите на пазарната икономика. Това, че цените са високи, зависи от фактори извън България, посочи експертът.

Според него няма причини да се създава нова бюрократична структура. Цените се следят ежедневно от статистиката, потребителите и компаниите на пазара, допълни Ганев.Той посочи, че от сайта за цените ще имат полза основно тези, които вземат заплата, за да го поддържат.

„Уж виждаме добри намерения, но въвеждането на стандартите бутна цените на храните нагоре“, допълни той.

Ако има злоупотреби, ще е добре да се открият, но и сега имаме Комисия за защита на конкуренцията и икономическа полиция, припомни Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Когато и ако има наказани монополи или за картелни споразумения в България, ще си сменя името:))) Просто ще вдигат доходите и седмица по късно ще увеличат цените за да им оставим "повишените" си доходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
" Ако има злоупотреби, ще е добре да се открият, но и сега имаме Комисия за защита на конкуренцията и икономическа полиция, припомни Ганев. "...Ей там е "ключа за бараката" !!!!:))) В тая комисия, членовете приемат назначението си като "манна небесна"! Те считат , че са там по "бизнес"! Считат, че сме ги назначили за да пооправят материалното си благополучие споделяйки печалбата от грабежа на потребителите! :))) .. Така де! Не за контрол върху монополите и картелите а за вдигане на доходите трябва да се борим за да увеличим печалбите им!:))) Потребителя да стане просто куриер и да пренася парите от общата каса към джобовете им! ..инфлация има и яхтите поскъпнаха а и за пристан по чужбина имат хората да плащат!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
" Ако има злоупотреби, ще е добре да се открият, но и сега имаме Комисия за защита на конкуренцията и икономическа полиция, припомни Ганев. "...Ей там е "ключа за бараката" !!!!:))) В тая комисия, членовете приемат назначението си като "манна небесна"! Те считат , че са там по "бизнес"! Считат, че сме ги назначили за да пооправят материалното си благополучие споделяйки печалбата от грабежа на потребителите! :))) ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още