Зеленчуците, захарта и брашното са поскъпнали най-много за периода декември 2010 - март 2011 година. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Институтът е направил на 1 и 2 март експресно изследване на 20 стоки.
При краставиците поскъпването е 44,3 на сто за килограм, при картофите – 43,5 на сто, при доматите - 20 на сто.
Захарта е поскъпнала с 33,6 процента и е достигнала 2,11 лв. за килограм. Поскъпването при брашното е 24,9 процента, като достига 1,16 лв. за килограм през март при 0,93 лв. през декември. Олиото е поскъпнало с 18,4 на сто и достига средна цена 3,33 лв. за литър.
Голямо е и поскъпването при млякото и млечните продукти. Кравето сирене е поскъпнало с 15 процента и достига 7,23 лв. в началото на март за килограм. Кашкавалът е поскъпнал с 21,1 процент и достига 12,59 лв. за килограм.
„Такова драстично поскъпване не е имало през последните две години“, коментира директорът на института Любен Томев. По думите му това несъмнено ще се отрази негативно на бюджета на домакинствата.
(БТА)