IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпи лекарства за 49 мн. лв. не са стигнали до пациентите

Това сочи одит на Сметната палата за управление на средствата за лечение на онкологични заболявания

13:25 | 07.03.11 г.
Скъпи лекарства за 49 мн. лв. не са стигнали до пациентите

За периода от 2006 г. до края на 2009 г. средствата за скъпоструващи лекарства са намалени общо с 49 млн. лв., а в същото време има недостиг на лекарства и листа на чакащи пациенти. Това констатират от Сметната палата след направен одит на управлението на средствата за лечение на онкологични заболявания.

Установено е неефективно и неефикасно изразходване на средствата, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, което е индикатор за сериозни проблеми в механизма за доставка и цялостната организация на дейността, свързана с предписване и получаване на лекарствата, е основният извод на одиторския доклад. Налице са множество случаи на забавяне и прекъсване на животоподдържащо и животоспасяващо лечение на
пациента, констатира още докладът на Сметната палата. Според експертите, изготвили одита, е наложителна промяна в механизма за изписване и снабдяване с лекарствени продукти.

За 2009 г. са направени две намаления на средствата за централна доставка на лекарствени продукти - през септември и през декември, на обща стойност 18 млн. лв. От 2006 г. до 2008 г. около 9 процента годишно от лекарствата са оставали неразплатени и са се изплащали в началото на следващата година, а за 2009 г. са останали неразплатени 37 на сто от лекарствените продукти.

Нарушения са констатирани и при възлагането на обществени поръчки. Многократно са обявявани и прекратявани обществени поръчки, което води до забавяне на сключване на договори с доставчиците и повишава риска да не могат да бъдат осигурени лекарства в необходимия срок, констатират одиторите.

Сметната палата е дала 12 препоръки на министъра на здравеопазването за повишаване на ефективността по управление на лекарствата за злокачествени заболявания.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още