IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Няма изкривяване при крайните цени на горивата

Държавата трябва да реши дали да участва в планираното от ЕОН увеличение на капитала, е казал министърът на икономиката

19:45 | 01.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Трайков: Няма изкривяване при крайните цени на горивата

Няма изкривяване при крайните цени на горивата. Това сочат резултатите от анализа на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, е казал днес министър Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

”Във всички компоненти на цената до бензиноколонката няма компоненти в България, които да са по високи от тези в Европа - и производствената цена, и дистрибуторските маржове.

За производствените разходи на едното или другото гориво въпросът остава до голяма степен на пазара, защото ако една рафинерия го продава по-скъпо, по един изкуствен начин, то тогава всеки ще може да купи от друга, която го прави по ефективно.

Това, което аз исках да видя, е съотношението между цените на петролния и международен пазар, цените на производители и цените на дребно. В това отношение този анализ показва, че няма аномалии.”

Електроразпределителните дружества са представили бюджети, които показват лошото им финансово състояние, но дали това е така и дали имат основание да искат поскъпване на тока с до 14 процента ще реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, е казал още Трайчо Трайков.

”ЕОН, например, те са изготвили бюджет за 2011 година, в който се предвижда загуба. И те казват, за да компенсираме ние тази загуба, правим увеличение на капитала, тоест ние, като мажоритарни собственици, ще налеем пари в капитала на компанията, за да може тя да работи и да прави инвестиции.

При това положение въпросът е дали и ние като държава с тия 33 процента искаме също да налеем пари, за да запазим капитала си или пък няма да даваме пари, но ще имаме по-малък дял."
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Бинго - ето го и изкривяването в крайните цени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
По принцип по цял свят тенденцията е такава - независимо за колко се търгува на борсата, горивото никога няма да падне под определени нива. В нашия случай дупе да ни е яко, тъй като доходите малко куцат. Какво да кажат гърците - литъра бензин декември 2008-*** беше 75 цента, сега е 1.50 евро, а и там доходите и цялата им икономика тръгнаха надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
SEBULBA
преди 13 години
На основание по-високите акцизи. Двойка по данъчно облагане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Във всички компоненти на цената до бензиноколонката няма компоненти в България, които да са по високи от тези в Европа - и производствената цена, и дистрибуторските маржове.A защо не е по-евтино - с евтината работна ръка и плоския 10% данък?http://gasoline-germany.com/international.phtml#LAND33 - както се вижда, не сме с най-ниска цена в Европа - но сме с най-ниски доходи.Трайчо не се ли усеща че хората не вярват на бръщолевене? http://gasoline-germany.com/international.phtml?land=33 - тук се вижда че в България горивата в момента са по-скъпи отколкото през 2007-***, на какво основание при много по-ниските цени на петрола?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още