IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лек ръст в търсенето на служители отбелязват компаниите за подбор на персонал

Индустрията дава положителни знаци през февруари, активно се набира персонал за кол центровете

08:12 | 01.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лек ръст в търсенето на служители отбелязват компаниите за подбор на персонал

Слабо увеличение на търсенето на служители през февруари отбелязват водещите компании за подбор на персонал, показа проучване на Investor.bg. Индустрията се активизира, има и нови проекти за кол центрове.

Бизнес секторите с най-много публикувани обяви в JobTiger.bg са информационни технологии, продажби и търговия, административни дейности, телекомуникации и инженерни дейности, съобщиха от компанията.

Сред най-търсените позиции през месец февруари 2011 са софтуерните инженери (основно Java, J2EE; C/C++ програмисти, вкл. Mobile и Game developers, Test Engineers и Quality Assurance; SQL и Oracle Database адмиистратори и програмисти, System, Web Administrators и Support).

Търсят се още специалисти в центрове за обслужване на клиенти с различни чужди езици (най-често с немски език, но и френски, испански, италиански, полски, шведски, норвежки, португалски и холандски). Другите търсени позиции са: мениджъри продажби, търговски представители и продавачи; счетоводители, финансови мениджъри, риск анализатори; лекари и специализанти за работа в Германия, Франция и Великобритания.

От JobTiger.bg отчитат тенденция на плавно увеличаване на броя търсещи работа. Спрямо януари 2011 г. увеличението е малко над 8%. Слабо увеличение се наблюдава в търсенето на служители през февруари, което спрамо януари е нараснало с малко повече от 3%.

По данни на Horizons особено търсени през февруари са хората, които могат да заемат позициите директор на банков клон, ръководител правен отдел (юрист), главен счетоводител в банка, мениджър ключови клиенти/търговски представител, риск мениджър/ръководител на отдел по управление на риска, маркетинг специалист, продуктов мениджър.

От Horizons отчитат, че през февруари се наблюдава леко активизиране на пазара на труда спрямо януари. Докато през декември и януари запитванията на някои работодатели са били за 2 - 3 позиции, през февруари вече се обсъждат по-големи проекти за наемане на 5 до 20 служители.

С увеличеното търсене на определени категории служители става по-трудно тяхното намиране и привличане, особено в тясно специализирани области. Работодателите обаче трудно се решават да предлагат твърде атрактивни пакети.

„В момента активно търсим инженерни позиции и най-вече специалисти „Поддръжка”. Индустрията дава положителни знаци, освен това индустриалните компании обновяват автоматизацията и машинните си паркове“, отбелязва Мария Темелкова, мениджър „Ключови клиенти” в Менпауър България.

Друга „гореща” позиция са мениджърите „Проекти” за производствени компании, тъй като се внедряват нови производствени линии, което пък е свързано с преместване на производства от по-скъпи дестинации към България.

Има все повече запитвания за асистенти „Продажби” към отделите внос/износ на индустриални компании, което показва, че има нови поръчки и възстановяване на икономиките и на другите държави. Едно от основните изисквания към тези позиции е владеенето на два западни езика, напр. английски и руски, или английски и друг западноевропейски език, най-често немски или френски.

Друга актуална тема са счетоводителите, които се търсят със специфично познаване на ERP системи и владеене на чужд език, най-често английски.

И от Менпауър България отбелязват тенденцията да се търсят активно и специалисти за центровете за обслужване на клиенти с различни езици, тъй като има нови проекти и текучество.

„Запазва се високо търсенето на позиции в сектора на информационните технологии и телекомуникациите, като тенденцията е активно търсене на програмисти за мобилни приложения. Търсят се и много специалисти с познания в областта на телекомуникациите за сървърни центрове, виртуализация, интернет телефония и подобни“, посочи Деян Султов, управляващ съдружник, www.buljobs.bg. И там отбелязват търсенето на инженери за производството и за специалисти за кол центрове с няколко езика.

От Synectica коментират, че има разнообразяване на обявените позиции през февруари, а търсещите работа могат да се преборят за специалисти труд и работна заплата, мениджъри връзки с обществеността, мениджъри проекти в сферата на строителство, спедитори и дилъри.

Тенденцията софтуерните компании да разширяват екипите си се запазва и през месец февруари, заявиха от фокусираната върху ИТ сектора компания Bulwork. По техни данни най-търсени остават програмистите (Java, .Net, PHP, Front - End). Отделно се наблюдава и голям интерес към специалистите, които следят за качеството на софтуера – т. нар. тестери (QA). Броят на отворените позиции за QA се е повишил в сравнение с изминалия месец.

Няма спад в търсенето на хора за гореспоменатите позиции спрямо януари. ИТ компаниите продължават да наемат специалисти малко по-смело, отколкото през изминалите две години, допълват от Bulwork.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Абе ей какъв ръст пък Вие виждате бе. България е пред фалит Вие ръст виждате. Ами като сте такива умници що не вземете да кажете или по-добре да сравните Вашия ръст с фалитите на фирми и предприятия и да прибавите към тях съкратените и другите останали без работа хорица. Само отидете в някое произволно избрано от Вас Бюро по труда и вижте какви огромни опашки от безработни се извиват там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още