IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 февруари

07:47 | 28.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 февруари

Държавата губи 1/3 от делата за конфискация
в. Сега

Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност, губи 1/3 от делата за конфискация, които завежда в съда. Това показва справка, поискана от "Сега" от комисията.

От 2006 г., когато започнаха работа, до края на 2010 г. хората на Стоян Кушлев са спечелили 16 дела и са загубили 8. Общата цена на исковете по спечелените дела е 7.8 млн. лв., а на тези по изгубените - 4.14 млн. лв. Производството по закона за конфискация е триинстанционно и отнема около 3 години и държавата харчи много пари за експертизи и свидетели. Обезпечителните мерки върху цялото имущество се налагат за неограничен период още с повдигане на обвинението на съответния човек. Но същинското дело за конфискация стартира едва когато има влязла в сила осъдителна присъда. Докато се точи наказателното производство, имуществото е блокирано. Така дори в крайна сметка да не се стигне до конфискация, вече може да се е стигнало до финансова смърт за нарочения човек. Затова вече има искове срещу държавата в съда в Страсбург заради този закон. Последният пример е с бизнесмените Пламен и Йордан Стоянови, обвинени по делото "Октопод". Блокираното имущество на Пламен Стоянов е за над 32 млн. лв., а на брат му - за 524 хил. лв.

ЕВН поиска с 5.12% по-скъп ток от юли
в. Сега

Поне с 5.12% по-висока цена за тока от 1 юли т.г. ще поиска ЕВН от държавата. Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри новата цена, тя ще надуе средно с по 2 лв. сметките на пловдивчани. Дружеството доставя ток за Югоизточна България.

Повишението се налагало заради натрупаната инфлация и необходимостта от признаването на по-големи инвестиционни разходи за поддържане на мрежата, заяви Гочо Чемширов, директор "Регулационен мениджмънт" на компанията. За исканите над 5% повишение в крайната цена, най-голям дял има специфичната цена за пренос на ел. енергия по мрежата, която дружеството настоява да се повиши с 19.48%.

Данъчна кампания за "фалит на длъжници"
в. Стандарт

Данъчните готвят няколко удара по схемата за избягване на данъци чрез прехвърляне на фирми на клошари. Първо данъчните вече имат срок от 60 дни да проверят дали една фирма дължи пари на хазната, преди тя да бъде продадена. Това право беше дадено с последните промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. Вторият удар е стартиране на масова кампания за фалиране на длъжници.

Идеята е не да се фалира бизнес, който просто е закъснял с плащането на налозите си, а да се предотвратят данъчните измами. В момента има практика едни и същи лица да регистрират десетки фирми, с които да участват в източване на ДДС. Когато данъчните засекат схемата, фирмата "бушон" се продава на клошар, а измамниците регистрират нови фирми, с които продължават схемите си.

Тайно следят за помпички в такситата
в. Стандарт

От следващата седмица в цялата страна започват масирани проверки заради влизането в сила на Закона за автомобилните превози. Това предупреди в интервю за БНР транспортният министър Александър Цветков. Той уточни, че контролните органи ще спират от движение колите, които правят черни курсове. Общините имат срок от три месеца да въведат пределни цени на таксиметровите услуги.

Срещу помпичките започваме много сериозна акция отново с подставени лица, хора, които ще се качват на таксита, ще ползват техните услуги, и по този начин ще могат да контролират дали се използват такива помпички.

Скок на пътниците в градския транспорт
в. Новинар

Благодарение на метрото в София пътниците в градския транспорт са се увеличили, сочи статистиката на НСИ. Пътниците ползвали метрото, тролеите и трамваите в страната през четвъртото тримесечие на 2010 г. са били близо 75 милиона души. Това е с 12,1 милиона повече отколкото през юли и септември миналата година.

От статистиката обаче отчитат спад на пътниците в градския електротранспорт с близо 5%. НСИ отчита и спад на международните превози с една пета. Техният дял от общия сухопътен транспорт достига едва 0.3%. С 2,4% пък е намалението в товарните превози.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
...как си го представят ли ???...съвсем просто....ще презполовят потребителите на половина поне...на платежоспособни и не съвсем...останалите на свещи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
За исканите над 5% повишение в крайната цена, най-голям дял има специфичната цена за пренос на ел. енергия по мрежата, която дружеството настоява да се повиши с 19.48%.EVN как си го представят това ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още