IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 февруари

08:37 | 26.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 февруари

5 млрд. лв. нужни за подмяна на канализацията
в. Новинар

5 млрд. лв. са нужни за подмяна на водопроводната канализация в България. Това заяви зам.-министърът на околоната среда и водите Ивелина Василева по време на семинар в Разград на тема "Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г." Тя изтъкна, че една от направените препоръки от Европейската комисия е изграждането на пречиствателни станции, изолиращи азот и фосфор, понеже три четвърти от страната ни се води чувствителна зона. Оказва се, че в момента разполагаме с една 5-6 такива пречиствателни станции. Между 11 и 15 млн. лв. пък са нужни за изграждане на изцяло нова водна инфраструктура.

Фондът за трансплантации прибира пари от даренията за болните
в. Сега

Кандидатите за помощ от фонда за трансплантации в чужбина трябва да подписват декларации, че ако имат набирателни сметки за лечение, ще ги прехвърлят към фонда, обяви председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева. Това са пари, събирани за трансплантации, те се превеждат в клиниката, в която се осъществява лечението, а фондът доплаща останалата сума. "А ако пациентът не замине, какво става - пари от дарения се връщат в бюджета?", попита тя.

"Малка част от парите в тези сметки са от дарения и есемеси. Повечето са лични средства на хората, които са продали имоти, коли и каквото имат, за да си спасят живота. Защо тези пари трябва да се прехвърлят на държавата?", попита и Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

РЗС подкрепи пакта за финансова стабилност на Дянков
в. Дневник

Нямаше нужда министърът да ни убеждава, защото ние отдавна твърдим, че трябва да има промяна в конституцията, каза Янев по повод намерението на вицепремиера да вкара в основния закон условието преките данъци да могат да се увеличават само след одобрението на две трети от народните представители. Сред другите мерки в пакта са бюджетният дефицит да се ограничи с текст в конституцията до 3% от БВП, а преразпределителната роля на държавата да се намали до 37% от БВП.

Това е четвъртата поред политическа сила след "Атака", ДПС и Синята коалиция, с която Дянков обсъжда идеите си, но досега единствено от партията на Волен Сидеров беше получил безусловна подкрепа. Все още не е известно кога и дали ще има среща с представители на левицата, които междувременно разкритикуваха проекта му.

Комисия ще дава на съд мамещи търговци
в. Сега

Комисията за защита на потребителите задължително ще дава на съд нагли и мамещи търговци, които хитруват с клаузи в договорите и продължават да го правят дори когато са били хванати в нарушение и е трябвало да се поправят. Това гласят най-новите поправки в Закона за защита на потребителите, който бе одобрен окончателно от парламента.

Промяната директно казва, че "комисията сезира компетентния съд при наличие на неравноправни клаузи в договорите с общи условия с искане за обявяването им за нищожни... в случаите, когато предприетите мерки са останали без резултат". Текстът бе прокаран през парламента по предложение на сините Мартин Димитров и Иван Иванов.

Плащат на ръка печалби от хазарт до 15 000 лв.
в. Стандарт

Печалбите от хазартни игри ще се изплащат в брой само ако са до 15 000 лв. Това предвижда законопроектът за промяна на Закона за хазарта, внесен в парламента от депутати от ГЕРБ. Досега в брой се изплащаха печалби от залози до 30 000 лв. Този праг ще бъде намален, тъй като вече са забранени разплащанията в брой над 15 000 лв., обясни пред "Стандарт" депутатът Делян Добрев, който е един от вносителите.

Друго изменение, което предвижда законопроектът, е сливането на държавната лотария и тотото. Държавата ще може да организира само лотарийни, тото и лото игри, както и залагания върху резултати от спортни състезания чрез Държавно предприятие "Българския спортен тотализатор".

Дянков: Борбата за ракията ще е тежка, но ще я поема
в. Дневник

Убеждаването на Европейския съюз, че гроздовата ракия е националната напитка на България ще е "доста тежка борба". Това е заявил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на последното заседание на кабинета, стана ясно от неговата стенограма. Това е най-дълго обсъжданата точка от министрите.

Тогава кабинетът одобри доклад на министъра на земеделието Мирослав Найденов, с който европейските институции трябва да бъдат убедени, че гроздовата ракия е традиционна за България от дълбока древност. Ако успее с тази задача, която Найденов обяви за национална кауза, правителството ще може да намали акцизът на ракията от 4.40 лв. на литър на 2.20 лв. Според земеделският министър това ще намали цената с 2-3 лв. на бутилка.

Златните часовници без маркировка
в. Стандарт

Часовниците, изработени от благородни метали, няма да подлежат на задължителна маркировка с държавен знак. Това предвиждат промени в наредбата за изискванията към лицата, които извършват сделки с благородни метали, които са подготвени от финансовото министерство. Идеята е, че на часовниците ще се издава документ за извършената проверка за съдържанието на злато и сребро, в който ще се вписва и уникалният сериен номер на часовника.

Без задължение за маркиране с държавен знак ще бъдат и кюлчета, пластини, монети и др., които представляват инвестиционно злато, както и изделия с тегло до един грам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още