IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят дебат за „разумно“ увеличаване на минималната работна заплата

Мнозинството в парламента подкрепи социалната политика на управляващите

16:05 | 25.02.11 г. 3
Готвят дебат за „разумно“ увеличаване на минималната работна заплата

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще инициира след 31 март дебат между правителството и социалните партньори за възможностите за разумно увеличаване на минималната работна заплата още през тази година. Това каза социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Ще се търси възможност за увеличаване и на гарантирания минимален доход и оттам на социалните помощи, допълни Младенов.

Междувременно мнозинството в парламента подкрепи социалната политика на управляващите. Беше отхвърлено предложението на левицата правителството да приеме мерки за ограничаване влиянието от по-високите цени върху доходите. При дебата в Народното събрание за компенсиране ръста на цените, поискан от Коалиция за България, бяха представени два проекта за решение - на левицата и на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи пакт за социална стабилност, който да бъде сключен между всички парламентарно представени партии. По думите му повишаването на доходите, като отговор на по-високите цени, би била първа стъпка към пакта.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ отговори, че системата за социално подпомагане има за цел да защити гражданите. Според нея популистко и несериозно е да се търси компенсиране на по-високите цени чрез системата за социално подпомагане.

Депутатите възложиха на министъра на труда и социалната политика на всеки три месеца да информира Народното събрание за мерките в системата за социално подпомагане във връзка с ръста на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sk.
преди 13 години
Интересно идея на Станишев, да се бори срещу инфлацията с вдигане на заплатите.. Тъй като съм втори курс и то задочно не съм много на "Ти" с нещата, ама Монетаризмът и Кейнсианството не проповядваха ли точно обратното??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Що? Те си имат работа и си плащат данъци. Който не е навит на минималната заплата да говори с работодателя си, сливи ли има в устата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Предлагам след дебата министрите да бъдат принудени да живеят 1 година на тази заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още