IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 февруари

07:53 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 февруари

Главният прокурор вече не харесва спецсъда на ГЕРБ
в. Сега

Изненадващо и с остър тон главният прокурор Борис Велчев предрече "колосален хаос" с новите специализирани съд и прокуратура, които трябва да започнат работа в началото на август. Той поиска отлагане за 2012 г. на промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, които регламентират с кои дела ще се занимават спецмагистратите.

Според статистиката на прокуратурата и съда за последните три години спецмагистратите ще трябва да разследват и разглеждат около 1000 дела годишно. Затова Велчев смята, че те в крайна сметка ще са "малко на брой, претоварени и немотивирани". Обвинител № 1 твърди, че ако парламентът не ограничи компетентността на спецмагистратите, ще се стигне до забавяне на процесите. А спецсъдът бе създаден от ГЕРБ точно с идеята за бързо правосъдие срещу организираната престъпност.

Глобата за липса на винетка скача тройно
в. Сега

Глобата за водач на автомобил, който няма нова винетка или не е отлепил старата от стъклото си, ще стане три пъти по-висока. Това гласува парламентът вчера, като прие на първо четене промени в закона за пътищата. В момента санкцията е 100 лв., а според поправките тя ще набъбне на 300 лв. Така излиза, че ако колата няма нова винетка, а на стъклото стои старият стикер, шофьорът ще бъде глобен за две нарушения и ще трябва да плати 600 лв.

ВАК не откри диплома за професор на Стоян Кушлев
в. Дневник

Председателят на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Стоян Кушлев няма диплома за професор. Това става ясно от писмо на Висшата атестационна комисия (ВАК) към Министерския съвет, изпратено до председателя на комисията за борба с корупцията в парламента Валентин Николов ("Атака).

В информационната системата на ВАК няма данни за издадена на Стоян Кушлев диплома за научно звание "професор", пише в писмото. От него става ясно, че Кушлев има издадена от ВАК диплома на 3 април 1973 г., която удостоверява, че той е получил научната степен "кандидат на науките", еквивалентна на сегашната образователна и научна степен "доктор". Издадено му е също свидетелство от 11 ноември 1978 г., което означава, че е получил и научното звание "старши научен сътрудник втора степен".

Товарните превозвачи излизат на протест
в. Новинар

Товарните превозвачи готвят протест заради високите цени на горивата. Това заяви председателят на Българския съюз на товарните превозвачи (БСТП) Валентин Бянов. От бранша са готови да излязат на улицата, ако не бъдат предприети спешни мерки за овладяване на непрекъснатия скок в цените на горивата. От БСТП са изпратили писма с исканията си до Министерския съвет, финансовото и транспортното ведомство, както и до парламента.

В текста пише, че браншовата организация изразява остро недоволство срещу покачването на цените и най-вече на дизеловото гориво, като основна суровина за сектора. Също така от организацията са противопоставят на липсата на държавен контрол върху ценовата политика в тази сфера.

Шест опита за контрабанда на месо и цигари за 24 часа
в. Новинар

Само за едно денонощие митничари на Малко Търново и Лесово успяха да пресекат шест опита за контрабанда на цигари и месо. Задържани са 506 кутии цигари без акцизен бандерол и 80 кг сурово телешко месо. Месото е открито в тайник в резервоар на автомобил, който пътувал за Турция.

7120 къса от иззетите цигари също са открити в тайници на четири автомобила. Други 3000 къса цигари без бандерол са иззети от багажното отделение на пътнически автобус, който е пътувал от Турция за България.

Брюксел плаща разходите за самолетите до Либия
в. Стандарт

Брюксел ще плати разходите на всички държави в Евросъюза, които изпращат самолети, кораби и хеликоптери, за да евакуират гражданите си от Либия.

"В момента там има още поне 6000 европейци, като голяма част от тях са в Бенгази", съобщи говорителят на комисията Рафаел Бриганди. Той обясни, че в Брюксел е създаден Централен кризисен щаб, който събира цялата информация за евакуирането на граждани на съюза.

Запорираха сметките на Перник
в. Стандарт

Перник остана с блокирани сметки в банките. Общината не може да се разплаща с фирмите, нито да харчи пари за належащи дейности. Запорът е заради стар дълг на общината от близо 600 бона, съобщи пресаташето Анелия Скримова.

Ветото над парите е наложено със съдебно решение. Искът е на "Благоустройствени строежи" и "Благоустройство 98". Делото се води още от 2006 г., но магистратите се произнасят чак сега. От общината уточниха, че става дума за спор с двете фирма още по времето на бившия кмет Антоанета Георгиева, заради отказани от нея плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още