IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството опрости 77% от замбийския дълг към България

Замбия ни връща останалите 23% от дълга, които възлизат на близо 1,9 млн. долара

21:57 | 23.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Правителството опрости 77% от замбийския дълг към България

Министерският съвет е одобрил проект на споразумение със Замбия, с което ще се уреди проблемът със замбийския правителствен дълг към България, съобщава Dnes.bg.

Проектът предвижда обратно изкупуване на дълга при изплащане на 23% от консолидирания му размер. Останалите 77% ще бъдат трансформирани в официална помощ за развитие.

Изплащането на договорената сума в размер на 1 886 104,85 щатски долара ще се извърши на четири вноски за една календарна година след влизане в сила на споразумението.

Предвидено е, в случай на неплащане, задължението да стане дължимо и платимо на една вноска в рамките на 60 дни от датата на започване на закъснението.

Върху неизплатената сума ще се начислява лихва от 2% годишно след 30-я ден от закъснението.

Сключването на споразумението между българското и замбийското правителство ще позволи да се събере задължение, просрочено повече от 20 години,.

От правителствената пресслужба уточняват, че предвиденото предоставяне на част от общата сума от дълга като официална помощ за развитие от българска страна е в унисон с политиката на ЕС и съответства на ангажиментите на България като член на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Lazy
преди 13 години
По принцип е по-добре малко отколкото нищо, но можеше да се извлече все пак някаква полза и да се позиционираме там със строителни компании, с някакви концесии... нещо. Друга насока в която би могло да се работи е, в духа на ЕС както пише в статията, това да не е помощ от България а от ЕС и да се опитаме оттам да извлечем дивидент някакъв - един вид ако не можем ние да си изиграем коза с дълга че да вземем някакви концесии или проекти там, да го продадем този дълг на някой който може (Германия, Франция, САЩ нищо че не са ЕУ) На тва му се казва дипломация а не посланици комунисти и ДСри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 13 години
След 10 ноември имаше процес срещу неколцина бивши комунистически лидери именно за раздаването на такива помощи за братските негърски народи. А сега, когато хунтата на тимберицоидът прави същото на практика и то в много по-тежък за България момент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
AtanasSertov
преди 13 години
По-добре малко от нещото, от колкото много от нищото. Честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Добро решение. България не един път е изпадала в подобна ситуация. А и 10-20 млн.лв. не са критерий за благосъстояние дори и за нашата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
moderebov
преди 13 години
Ако правилно чета - Замбия ни дължи $10 млн от 20 години и ние сега и опрощаваме 3/4 от него?Кой казва че България е бедна хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още