IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се до 5% поскъпване на природния газ от април 

Според ДКЕВР това няма да доведе до повишение на цените на парното

12:52 | 22.02.11 г.
Очаква се до 5% поскъпване на природния газ от април 

Очаква се природният газ да поскъпне с до 5% от април, въпреки скока на цените на петрола на световните пазари. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, съобщи БНР.

Сегашното ниво в цената на нефта би оказало по-съществено влияние върху цените на синьото гориво към средата на годината, посочи още Семерджиев.

„За определяне цената на газа в първото тримесечие това отражение не би било съществено, още повече, че имаме вече и алтернатива, и местният добив влияе положително в това отношение, а другите, дългосрочните договори, биха се повлияли сравнително незначително при едни увеличения на цените на петрола“, коментира Семерджиев.

По думите на председателя на ДКЕВР е важно какво ще стане за следващото тримесечие. „Там зависи много от това как ще се развиват тези кризи и как те ще повлияят на цените на петрола. Очевидно е, че ще има някакво  повишаване на цените на петрола на световния пазар“, според него.

Ако газът поскъпне с 5 на сто от април, това няма да доведе до повишение на цените на парното и тока, уверяват от регулаторния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още