IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Правителството да ускори работата в енергийната ефективност

Има чакащи проекти за 200 млн. лв. по ОП "Регионално развитие", посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев

12:05 | 22.02.11 г. 2
СБ: Правителството да ускори работата в енергийната ефективност

Да се ускори работата на правителството в енергийната ефективност и най-вече - в санирането на сградите, посъветва постоянният представител на Световната банка в България Маркус Репник на форум за "зелената икономика", цитиран от БТА.

По думите на Репник това е много важно, защото до 40% от цялата използвана енергия в ЕС се използва за сгради. „Общо 2,7 милиона българи живеят в стари панелни жилища и консумирането на енергия в страната може значително да се намали, ако същите сгради се санират с енергийно спестяващи мерки“, отбеляза Репник.

Той допълни, че България може да промени и препрограмира средствата от европейски фондове, за да ги използва за финансиране на подобни програми.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев припомни, че по оперативна програма "Регионално развитие" има чакащи проекти за финансиране на стойност над 200 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност в детски градини, училища, публични сгради.

През юни по програмата ще бъде публикувана схема за подобряване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради на стойност 78 млн. лв.

По разчети на министерството, базирани на досегашната програма за саниране на жилища по линия на ПРООН, за реновирането на 700 хил. апартамента, в които живеят три милиона българи, ще са нужни 4 млрд. евро. „С тази инвестиция ще бъдат икономисани около 1600 мегавата енергия, което значи, че страната ще икономиса АЕЦ "Белене", заяви министърът.

Пряко свързаните проекти за енергийна ефективност по програмата са на стойност 983 млн. лева, като са подписани 503 договора за 244 млн. лева, каза министърът. Освен това по програмата има средства и за мерки, които индиректно са свързани с енергийната ефективност - например за подобряване на градската среда, където общините могат да инвестират за енергоефективни осветителни тела.

Енергийната ефективност и модерната транспортна инфраструктура са важни двигатели по пътя към "зелената" икономика, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
А вие само като критикувате - така не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
deando
преди 13 години
Само с добри пожелания нищо нестава само вятър на устата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още