IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 февруари

07:52 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 февруари

Ограничението за плащания в брой до 15 хил. лв ще засегне под 1% от сделките

в. Дневник

Законът за ограничаване на плащанията в брой, който парламентът прие в началото на февруари, реално ще засегне под 1% от сделките в страната. Това става ясно от статистика на Националната агенция за приходите, изготвена за миналата година. Според изискването плащанията над 15 хил. лв. вече трябва да стават само по банков път, като сумата нарасна от 5 хил. лв. между първо и второ четене на закона.

От данните на НАП става ясно, че от общо 11.95 млн.
издадени фактури през миналата година тези за над 10 хил. лв. са 100 хил., или 0.8% от всички. От агенцията нямат статистика за тези над 15 хил., което означава, че техния дял може и да е доста под 0.8%.

Незаконните къщи по Южното Черноморие засега оцеляват

в. Дневник

Първата акция за събаряне на незаконни строежи в община Несебър приключи с премахването на няколко надстройки и външно стълбище, а масивните къщи оцеляха. Това показа справка в регистъра на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). Причината е, че събарянето е спряно с обезпечителни заповеди на Административния съд в Бургас, казаха от ДНСК.

От общо 50 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в община Несебър са изпълнени едва 7. Равносметката е: срутени са три надстроени етажа и два магазина в Стария Несебър, магазин и стълбище в Свети Влас. Останалите 43 запо-
веди не са изпълнени по различни причини - съдебно решение, изпратена до собственика покана за доброволно събаряне, незавършила процедура за избор на фирма за разрушаването.

Нови участници се присъединяват към "Южен поток"

в. Новинар

Скоро може да бъде постигнато споразумение за присъединяването на нови участници към проекта за газопровода „Южен поток”. Това стана ясно от думите на ръководителя на „Газпром” Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

„Съвсем скоро може да бъде постигнато споразумение за нови участници”, каза Милер, като напомни, че през 2011 година трябва да бъде подписано ново акционерно споразумение между „Газпром”, Eni и френската „Електрисите дьо Франс”.

Чистка в "Български пощи" заради искане за реформи

в. Сега

Четирима директори в "Български пощи" са били уволнени, защото са предложили концепция за реформи. В докладната им записка, заведена официално в деловодството на държавното предприятие, се предлагат промени, които да осигурят финансова стабилизация - съкращения, закриване на неефективните поделения, продажба на някои от имотите.

Докладната обаче е предизвикала възмущението на депутати от ГЕРБ, според които преди избори не бива да се предприемат подобни непопулярни мерки. В отговор на техните притеснения шефът на "Български пощи" Деян Дънешки отстранил четирима от подписалите шестима директори. Освободени са търговският и финансовият директор, шефовете на правната дирекция и на логистиката.

Джипита отказват договори с касата

в. Стандарт

Има вероятност личните лекари и специалистите в доболничната помощ да отказват да подписват индивидуалните си договори със Здравната каса. Причината според тях е драстичното намаление на регулативните стандарти за 2011г.

За първото тримесечие на новата година има голямо намаление на направленията, обясниха докторите. Освен това, по думите им, средствата, които се отпускат за някои изследвания, също са намалени драстично. Те бяха категорични, че това ще ощети пациентите, които няма да могат да се сдобият с талоните за преглед при специалист навреме.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 08.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още