IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупуват договорираните тютюни в Източните Родопи до края на март

Към 20 февруари са изкупени около 40% от реколта 2010

09:16 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Изкупуват договорираните тютюни в Източните Родопи до края на март

Големи търговски фирми като "Сокотаб", "Кърджали-Табак", "Алайънс Уан Табако" и "Плевен-БТ" са поели ангажимент да изкупят договорираните ориенталски тютюни в Източните Родопи най-късно до 20-25 март, съобщи кметът на община Кърджали Хасан Азис, цитиран от БТА.

Те имат готовност да приемат и да окачествят и онези 20% над договорираните количества, както е по закон, е посочил той.

Към 20 февруари са изкупени около 40% от реколта 2010. За последните 10 години никога не е имало такова закъснение, балите с тютюн досега са приемани за заводска манипулация най-късно до края на декември.

Според прогнози на експерти в седемте общини на област Кърджали са произведени между 8 и 9 хиляди тона тютюн, който отстъпва по качества от предходната реколта. Една трета от продукцията е в граничната община Кирково, където с тютюнопроизводство се препитават 80% от населението.

По около 1000 тона са тютюните в Крумовградско и Кърджалийско. В областта в момента средната изкупна цена за килограм в зависимост от качеството варира от 2,8 до 4,6 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още