IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ обяви свои приоритети за икономически растеж

Синдикатът е против фиксирани параметри на данъчната политика и преразпределението през бюджета

15:46 | 18.02.11 г.
КНСБ обяви свои приоритети за икономически растеж

В периода на възстановяване от икономическата криза най-важно е да се провежда активна политика по доходите, гарантираща нарастване на жизнения стандарт на населението. Това е записано в официалната позиция на КНСБ относно необходимостта от нов тип политика, основана на възстановяване чрез растеж и заетост.

Според КНСБ най-важните мерки за икономически растеж включват актуализиране размера на минималната работна заплата до 290 лв. от 1 юли, възстановяване на практиката за ежегодно бипартитно договаряне на препоръчителен коефициент за нарастване на работните заплати в частния сектор (през настоящата година той бъде определен в диапазона 7-8%).

В документа е предложено и повишаване на заплатите в бюджетния сектор, което да се договаря на трипартитна основа в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след бипартитни преговори на равнище министерство.

Според КНСБ за икономическия растеж на България безспорно важни са две неща – да запазим финансовата устойчивост (като размер на дълга до 40% от БВП) и фискалната стабилност (в рамките на премерен дефицит, съгласно критериите от Маастрихт). Но синдикатът е против фиксирани параметри на данъчната политика и преразпределението през бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още