IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високата цена за такси в София да е 1,70 лв./км предлагат превозвачи

Браншът поиска нова тарифа - за превоз извън населеното място

12:55 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Най-високата цена за такси в София да е 1,70 лв./км предлагат превозвачи

Между 1,60 и 1,70 лв. на километър да е пределната цена за таксиметров превоз в София са предложили таксиметровите превозвачи на среща в Столичната община днес. Заместник-кметът Любомир Христов заяви, че това ще е окончателното предложение от страна на собствениците на таксиметровите компании, съобщи БТА.

Миналата седмица обаче се обсъжаше вариант пределните цени за таксиметров превоз в столицата да са в диапазона между 1,15 и 2,70 лева. Пределните цени се въвеждат, тъй като парламентът промени на 9 февруари 2011 г. Закона за автомобилните превози, с което даде възможност общинските съвети да сложат таван на тарифите за тази услуга.

Столичната община организира разговори с бранша преди промените в закона, за да има и позицията на превозвачите. В разговорите днес е било предложено да се въведе и трета тарифа, освен дневната и нощната - за превоз извън населеното място.

Според Любомир Христов посочи, че няма опасност след определянето на пределни цени превозвачите да вдигнат цената за престой и в първоначалната такса, тъй като те са процентно фиксирани към цената за превоз.

Христов посочи, че общината не обмисля да ограничи броя на таксиметровите автомобили, тъй като в последните три години се движат 5600 коли и няма съществени промени. Превозвачите са посочили, че от средата на миналата година се увеличава процентът на празния пробег (без клиенти) от дневния пробег на таксиметровия автомобил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още