IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 февруари

09:00 | 12.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 февруари

Дянков: Обмисляме да предплатим част от външния дълг
в. Дневник

Министерството на финансите обмисля да предплати част от външния дълг, основната тежест от който пада на 2013 г., последната от мандата на правителството на ГЕРБ. Това казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. През 2013 г. е падежът на глобалните облигации за над 1 млрд. евро.

"Ние започваме още от тази година да се готвим за това плащане, включително и, ако можем да си го позволим, да поемем част от това огромно финансово натоварване като предплащаме дълг", казва Дянков. Коментарът му е по повод сделката за дълга на царския кабинет, която според анализа на "Индъстри уоч"е изместила тежестта на плащанията именно към 2013 г. "Но това, което са направили тези преди нас - да бутаме напред едни плащания, няма да направим", казва Дянков.

Той пояснява, че първоначално намерението е било анализът на сделката да се повери на чужди експерти. Те обаче отказали, защото не били запознати и така се стигнало до наемането на българската консултантска компания. "Представих доклада в парламента, предстоят дебати. Ако се реши да има допълнителен анализ, ще го направим", допълва вицепремиерът.

Отварят поетапно мерките за селските райони от март
в. Новинар

Министерството на земеделието и храните започва мащабна информационна кампания по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Тя ще се проведе в 28-те областни центрове на цялата страна. Кампанията има за цел да се повиши информираността сред земеделските производители.

На 14 март ще бъде отворена 121-ва мярка за модернизиране на селските стопанства. Земеделските производители ще може да използват и кредити от Държавен фонд „Земеделие”, посочи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

По време на срещите със земеделските производители ще бъде обърнато особено внимание и на мярка 142 – „Създаване на организации на производители”. Боянова посочи, че мярката разкрива възможности пред организации от различни сектори в аграрния отрасъл да получат финансова подкрепа от програмата, за да имат по-голям достъп до пазарите на общността.

Пробив в Европа за магистрала “Хемус”
в. Стандарт

България може да получи финансова подкрепа от EС за изграждането на магистрала "Хемус", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Антонио Таяни.

Решението ще е ясно до юни, обяви строителният министър Росен Плевнелиев. Той защитава тезата, че аутобанът трябва да се финансира до 80% с пари от ЕС, като се включи в транспортна мрежа на континента заради икономическото му значение.

12 компании подадоха оферти за строителен надзор на магистрала "Марица"
в. Дневник

12 фирми и обединения подадоха оферти в търга за избор на строителен надзор на лот 1 на магистрала "Марица" от Оризово до Димитровград, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

В търга учааства обединение "Национални транспортни оси", в което влизат "Трафикконсулт БГ" Аксаково и варненската "Рубикон инженеринг".

Оферта е подало и обединението "Софинвест-Градиакт консулт", съставено от двете софийски фирми.

Самостоятелно участват "Пътинвестинженеринг" и "Рутекс".

Обединение "ПЕК" включва испанската "Естудио Переда 4" и столичните "Евро и контрол и консулт" и "Контрол 21".

В дружеството "Марица 1 - Ен Ар Консулт" влизат хасковската "Ен Ар консулт", софийските "Пи Ес консулт", "Глоса" и "Контролинженеринг", както и пловдивската "Контролинвест".

Оферта е подало и обединение "ТрансЕко", в което влизат "Трансконсулт-БГ" София и "Екоинженеринг" Кърджали.

В обединение "Европейски магистрали" влизат чешката "Инфрам" и столичните "Гама мениджмънт" и "ГИД консулт".

В търга участва и "Пловдивинвест Марица", което включва "Пловдивинвест" и "Гама сървисиз".

В обединение "Т7/Сник" влизат пловдивската "Т7 консулт" и шуменската "СНИК".

Дружеството "Ежис Пътища - България" се представлява от "Ежис България" ЕАД и "Ежис Рут - Сеторут" Франция.

Послудният участник подал оферта е "Пътконсулт 2000".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
Да предплатим ли?Дянков да не би да смята че ще има бюджетен излишък че да предплаща?! Аз мисля че ще му се наложи да емитира нов дълг много много скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още