IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 февруари

07:50 | 11.02.11 г.
Преглед на печата за 11 февруари

Строителството на ключовата за Европа магистрала "Струма" отново се отлага
в. Дневник

Строителството на магистрала "Струма" (Даскалово - ГКПП Кулата), за което настоява Европейската комисия, отново се отлага. Причината е, че търговете за избор на изпълнител ще се правят не от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а от бъдещата проектна компания, която все още не е създадена. Това стана ясно вчера по време на отчета на ръководството на АПИ.

В началото на февруари регионалният министър Росен Плевнелиев обеща търговете за "Струма" да се проведат най-късно през пролетта. В същото време плановете му са проектната компания да бъде създадена най-рано през май. През септември 2009 г. при представянето на приоритетните пътните проекти Плевнелиев обещаваше през зимата на 2010 - 2011 г. да има избран строител за участъка от Долна Диканя до Дупница, а през пролетта да започне изборът за отсечките Дупница - Благоевград и Сандански - Марикостиново, което очевидно няма как да се случи.

За продажбата на цигари вече няма да е нужна регистрация по ДДС
в. Дневник

Регистрацията по ДДС ще отпадне като изискване за търговските обекти, които искат да продават цигари. На днешното си заседание депутатите от бюджетната комисия на парламента приеха на второ четене промени в Закона за ДДС. Текстът, отменящ изискването, беше добавен между първото и второто четене и ще влезе в сила, ако бъде одобрен при гласуването в пленарната зала.

Като мотив депутатите от ГЕРБ посочиха констатацията на митническия директор Ваньо Танов, че в 40% от населените места в България няма търговски обекти с лиценз за продажба на цигари. Преди месец, когато беше изслушан от същата комисия във връзка с контрабандата на цигари, Танов дори намекна, че в края на 2009 година въпросното изискване е било въведено под натиск на големите международни производители на цигари.

И търгът за авиобилети на властта е пред провал
в. Сега

Втора мегапоръчка на Министерството на финансите е пред провал. Става дума за търга за самолетни билети за всички министерства на стойност 30 млн. лв. Процедурата е спряна, защото има жалби, съобщи вчера МФ. Явиха се 11 кандидати, но до класиране бяха допуснати 6.

От Комисията за защита на конкуренцията потвърдиха, че са получили жалби от "България ер" и "Елит травел интернешънъл". Комисията отказа коментар до приключване на производството. От МФ обясниха, че няма да предприемат нищо до произнасянето на антимонополния орган. Според разследване на в. "Труд" 4 от 6-те допуснати фирми са дали напълно еднакви ценови оферти - за 634 352 лв.

Бизнесът е отворил 124 000 работни места в кризата
в. Сега

Въпреки кризата работодатели от реалната икономика са обявили през м.г. почти 124 000 работни места, показва отчетът на Агенцията по заетостта за 2010 г. Продължава тенденцията да остават все по-малко незаети места. През 2009 и 2010 г. те се движат около 5000 на месец, докато през 2008 г. са били над 10 000. Местата, които не се заемат, най-често са за неквалифицирана работна ръка, изисква се тежък труд срещу ниско заплащане. Или пък са в слабо населени места, където не може да се намерят достатъчно квалифицирани безработни.

Над 200 000 безработни са започнали работа през 2010 г. със съдействието на Агенцията по заетостта. На първичния пазар са устроени 107 660 безработни, останалите са по мерки и програми, а около 40 000 просто са насочени към работодател.

Водата с еднаква цена в страната
в. Стандарт

Водата ще има единна цена в цялата страна, без значение дали се използват електрически помпи за доставката й до абонатите или не. Водата ще се доставя на единна цена до градовете. След това към цената й ще се добавят само нужните разходи за поддържане на тръбите от местното ВиК дружество. Крайният резултат ще бъде, че разликата в цената на водата между различните градове ще бъде доста по-малка отколкото досега, стана ясно от думите на Христо Станков, шеф на Дирекция "Държавни дружества" в МРРБ.

За да се осъществи идеята, трябва да се създаде Национална водна компания по подобие на НЕК, която да доставя на ВиК компанията във всяко селище питейна вода на еднаква цена. Тя ще се изчислява като микс от цените за добиване на водата в различните краища на страната - гравитачно като в София или чрез помпи както в Добрич. Така водата в София ще поскъпне, а в Добруджа ще поевтинее. Идеята е държавната водна компания да поеме собствеността върху магистралните водопроводи, питейните язовири и пречиствателните станции.

Проверяваме в нета дългове към хазната
в. Стандарт

Гражданите и фирмите ще могат да проверяват в интернет платените и дължимите от тях суми за данъци и осигуровки, каза по БНТ изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. За да имат достъп до данните, желаещите трябва за заявят и получат персонален идентификационен номер (ПИК) в някой от офисите на НАП.

Кодът ще се издава, след като инспектор на агенцията провери самоличността на лицето и получи писмено потвърждение, че номерът ще бъде използван само лично. Достъп до данъчната сметка ще бъде даден първо на регистрираните в звената за големи и средни данъкоплатци граждани и фирми. До края на годината достъп до данъчната си сметка ще имат всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още