IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Цената за Белене е твърде висока

До края на март се очаква руската страна да се аргументира за цената, като България ще направи същото

21:30 | 10.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Дянков: Цената за Белене е твърде висока

В момента цената, която е предложена от руснаците за АЕЦ Белене, е твърде висока, заяви в Плевен вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

По думите му с всички индексации централата излиза 8-9 милиарда евро. България ще трябва да плаща много дълго време този тип енергия и тя ще бъде твърде скъпа за страната, посочи Дянков. За нас нормалната цена е около 5 милиарда евро, каза той и уточни, че от ноември миналата година двете страни са в доста интензивни преговори по въпроса.

Според него ако цената е тази, която иска България, ще може да се реализира проектът при вече заявен инвеститорски интерес не само от руски, но и от западноевропейски компании, които ще поемат голяма част от разплащането. Ние искаме да се убедим, че крайната цена, ако се построи този обект, ще бъде такава, която да може да се издържи от българската икономика и от българското домакинство, заяви Дянков.

На въпрос опасява ли се, че България може да плаща неустойки, ако не се реализира проектът, вицепремиерът бе категоричен, че "с това руската страна обича да заплашва". По същия начин има много неизпълнения по договора от тяхна страна и, ако се стигне до някакви спорове и арбитраж, те също ще плащат неустойки, коментира Дянков.

Ние нямаме опасения от тази гледна точка, заяви финансовият министър и уточни, че до края на март очакват руската страна да се аргументира за цената, като България ще направи същото. Председателят на парламента Цецка Цачева и вицепремиерът Симеон Дянков имаха двучасова среща с представители на бизнеса в Плевен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
FINTA
преди 13 години
Всички знаят, че АЕЦ Белене е необходим. Мисля, че 2017 трябва да затворят и другите реактори в Козлодуй и после какво правим? Козлодуй дава близо 40% от енергията на България. Възобновяемите източници няма как да го компенсират това. А и енергията им е скъпа. Ако ГЕРБ успеят да издействат намаление на цената на централата ще е много добре. Езерото за шарани за един милиард е факт. Много добре знаете, че 6 милиарда са прекалено голяма цена за България. Но строителството и е неизбежно, и колкото повече се мотаем, толкова повече пари губим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Хм, тази теза не беше ли лансирана вече в предизборната кампания на ГЕРБ? Нямаше ли едни изказвания, че сме си изкопали гьол за половин милиард? После незнайно как се оказа изгодна Белене и тръгнаха да я строят. Сега Руснаците се отказаха и пак се лансира старата теза. А в цялата суматоха не разбрах само къде остана анализа, който се обещаваше за това необходима ли е Белене или не и какъв ще е ефекта от вложените средства. Към момента продължава да се говори на око.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още