IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 февруари

07:50 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 февруари

Изпусната дума лишава фирми и граждани от съдебна защита

в. Дневник

Забрана за обжалване на актове на съда по най-масовите граждански и търговски дела е заложена като бомба със закъснител преди месец и половина с приета поправка в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Заради нея без право на защита в десетки случаи остава всеки гражданин, който води дело до 5000 лв., и всяка фирма с иск до 10 000 лв., когато не са съгласни с определение на съда. Капанът е сътворен чрез изпускането на една дума в текст от ГПК и е въпрос на време новата разпоредба да доведе до нарушаване на права, коментираха магистрати пред „Дневник“.

Сивата икономика е най-голяма в Североизточна България

в. Дневник

В Североизточния район (Варна, Добрич, Търговище и Шумен)
най-често се нарушава трудовото законодателство, най-много хора работят без договор и като цяло сивата икономика е
най-разпространена. Това показа проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и синдиката „Подкрепа“,
проведено сред 6000 работодатели и служители от 28-те области в страната и от 10 икономически дейности.

Холандия против Румъния и България в Шенген

в. Новинар

Холандия обяви, че "на този етап" Румъния и България не могат да влязат в Шенгенското пространство за свободно движение на хора в Европа, присъединявайки се към позицията на Франция и на Германия.

"Съгласни сме с Франция, Германия, Финландия и други страни за това, че Румъния и България не могат на този етап да се присъединят към Шенген", заяви холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен на пресконференция в Париж след срещата си с френския си колега Лоран Вокиез.

ЧЕЗ дължи 70 млн. лв. за трафопостове

в. Сега

"ЧЕЗ дължи близо 70 млн. лв. за изградени от наши членове трафопостове", съобщи Иван Бойков, директор на Камарата на строителите в България. Електрокомпанията има ангажимент да плати съоръженията, които строителните фирми са направили със собствени средства, за да пуснат обектите си в експлоатация. Самата ЧЕЗ отчете, че през 2010 г. е дала само 13 млн. лв. за трафопостове.

Ел. компанията оправдава бавното изкупуване на съоръженията с ниския таван на инвестиционната си програма, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобрява.

Забраняват евтиния зарзават

в. Стандарт

Купуването на зеле и зарзават за туршия за зимата директно от бусовете на производителите няма да се позволява. Това предвижда приетият днес от Министерския съвет проект за промени в Закона за стоковите борси и тържищата. Идеята е търговията на едро с цветя и храни да се извършва само на стоковите борси и пазарите на производителите.

В това изискване обаче не влизат търговските вериги за продажба на едро и дребно, както и сделките между производител или вносител с преработвателно предприятие.

Основните мотиви за промяната на закона са, че през последните години са се увеличили нерегламентираните места за търговия на едро с храни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още