IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 февруари

08:23 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 февруари

До 100 000 лева за търговия с цветни метали без лиценз

в. Новинар

До 100 000 лева да стига санкцията за търговия без лиценз с цветни метали. Такива промени в Наказателния кодекс предлагат депутати от ГЕРБ. Същите санкции са залегнали в поправките на закона за отпадъците, които от кабинета ще внесат. Онези прекупвачи, които нямат лиценз, ще се наказват с до 5 години затвор и с глоба от 1000 до 20 000 лева.

Да се запише, че минималното лишаване от свобода, което може да получи един нарушител, е една година, предлагат народните представители от управляващата партия. 5000 лева пък да бъде глобата за кражба на ток или за незаконно присъединяване към газопреносната или топлопреносната мрежа, предлага се в проекта. Същото ще важи и за онези, които умишлено променят показанията на водомерите, електромерите и топломерите си.

Президентът обяви, че възнамерява да свика КСНС за подслушването

в. Дневник

Президентът Георги Първанов предлага да се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за членството на страната ни в Шенген, противодействието срещу контрабандата, използването на специални разузнавателни средства. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Практиката на президентската администрация е да информира медиите, едва когато държавният глава насрочи заседанието на съвета, т.е. след като е минала съгласувателната процедура между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, при която се уточняват датата и темите, които ще бъдат дискутирани на сбирката.

Сега от прессекретариата обявиха, че предложението на Първанов е изпратено до Министерския съвет по установения за това ред.

Онлайн връзката на 200 000 фирми с НАП ще се забави

в. Сега

Спазването на срока за свързване със системата на данъчните на всички касови апарати на фирмите, регистрирани по ДДС, може да се окаже невъзможно. До крайния срок остават по-малко от 8 месеца, а дружествата, които са длъжни да спазят изискването, са близо 200 000. Бизнес организации предупреждават, че времето няма да стигне, защото модулите и новите апарати не могат да бъдат произведени и монтирани толкова бързо.

За да пребори укриването на обороти, финансовото министерство прие график за повсеместно въвеждане на онлайн връзка между НАП и фискалните устройства. Първи бяха бензиностанциите, които започнаха да отчитат обороти в реално време пред данъчните от Нова година. За другите фирми, регистрирани по ДДС срокът е до 30 септември т.г., а за всички останали обекти с касови апарати - до 31 март 2012 г.

“Софийска вода” погва 25 хиляди длъжници

в. Стандарт

"Софийска вода" започва акция срещу длъжниците си, стана ясно вчера. От края на миналата година компанията е започнала да работи с две фирми, специализирани в събирането на вземания. Така съвсем скоро близо 25 хиляди нередовни абонати ще бъдат потърсени, за да погасят неплатените си сметки за вода, заяви пред "Фокус" прокуристът на "Софийска вода" Иван Иванов. Към 31 декември клиентите на дружеството имат натрупани борчове в размер на 59 млн. лв., като близо 90% от сумата се пада на битовите абонати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още