IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: АЕЦ Белене се оскъпява с 3 млрд. евро, Станишев: това са безумни цифри

Това правителство ще влезе в историята като "правителство на стискането", каза още бившият премиер

18:18 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Борисов: АЕЦ Белене се оскъпява с 3 млрд. евро, Станишев: това са безумни цифри

Не мога да задължа държавата с 3 милиарда евро, ако приема инфлационния индекс, който искат руснаците. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за цената на АЕЦ Белене, съобщава БТА.

Премиерът говори за някакви безумни цифри за АЕЦ Белене - и аз не бих платил 8, 9, 10 милиарда евро за централата. Това пък каза лидерът на БСП Сергей Станишев малко по-късно, помолен да отговори на призива на министър-председателя Бойко Борисов да каже колко е реалната цена на АЕЦ Белене.

Станишев отново посочи, че в споразумението за АЕЦ Белене е записано, че цената е 4 млрд. евро, предвиден е и инфлационен индекс, за който се водят преговори. Във всички случаи оскъпяването на централата варираше от 600 млн. евро до 1,8 млрд. евро, отбеляза Станишев. Сумата, заявена от това правителство от 6,3 млрд. евро, не влиза в никакъв най-лош сценарий, коментира бившият премиер. „Откъде взимат такъв индекс“, попита той.

Да му подскажа (на премиера) - в преговорите с руската страна България има много сериозен аргумент по отношение на инфлационните индекси и това са проблемите с техническия проект, каза още Станишев. Той добави - „какви инфлационни индекси, какви размери, след като техническия проект на руската страна още не е одобрен от регулиращия орган в България“.

Станишев коментира и писмото до "Росатом" от "Атомстройекспорт" с искания за предявяване на претенции към България. Той открои, че в писмото се посочва, че АЕЦ Белене е най-конкурентоспособният проект, сертифициран по всички европейски искания. „Става ясно абсолютното нежелание и неумение на това правителство да води разговори как проектът да бъде реализиран, има протакане и пренебрегване на инвеститорите“, добави Станишев.

Лидерът на БСП коментира още, че очевидно правителството ще влезе в историята като "правителство на стискането". Той отбеляза, че първо хората е трябвало "да стискат зъби" до края на 2009 г., после - до края на 2010 г.,- а сега - до края на 2011 година. По думите му, министър-председателят се „изживява като Ханс Кристиан Андерсен, а хората живеят като в приказката "Малката кибритопродавачка".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Сега пък 3млрд ли ви се иска да откраднете.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още