IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 1,5% трябва да се вдигне цената на тока заради зелената енергия

В експлоатация са въведени доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, заяви Ангел Семерджиев

12:36 | 08.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
С 1,5% трябва да се вдигне цената на тока заради зелената енергия

От 1 юли тази година цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружествата за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Според Семерджиев само заради отразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с около 1,5%. Все още обаче не са постъпили заявления от трите дружества с искане за новите цени.

Дружествата по веригата - производствени централи и НЕК също още не са представили заявления в ДКЕВР какви цени биха поискали от 1 юли, каза Семерджиев. Отсега обаче е ясно, че са въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той.

Ако до 1 юли се натрупа инфлация и дружествата поискат тя да се отчете, това също трябва да се отрази в крайната цена на електроенергията, прогнозира председателят на държавния регулатор.

От трите електроразпределителни дружества единствено ЕВН е изпълнило в пълен обем инвестиционната си програма за 2010 г. ЧЕЗ имат малко неизпълнение, а при Е.ОН неизпълнението на инвестициите е най-голямо, каза Ангел Семерджиев.

Фактът, че дружеството Е.ОН не е направило планираните инвестиции се отразява и на качеството на тока в обслужваната от тях територия - там има повече прекъсвания и Е.ОН търпят за това съответните санкции, посочи председателят на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
Да си чувал за гарантирана изкупна цена на тока от ВЕИ? Далавера, но законна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Откъде накъде ще се вдига цената на тока при условие че ВЕИ-програмите са субсидирани по програми от ЕС?Кого пак прикрива Семерджиев и чии интереси пак се защитават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още