IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 февруари

07:50 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 февруари

ГЕРБ узаконява интернет хазарта
в. Сега

Хазартът по интернет ще стане законен и ще се контролира от държавата. Това предвижда проект на нов закон за хазарта, пуснат на сайта на Министерството на финансите. Досега фирмите за залагания в мрежата работеха без разрешение, което правеше дейността им незаконна.

С интернет хазарт ще могат да се занимават само фирми от страни - членки на ЕС, като изискването е дружествата да имат поне 5-годишен опит в сектора. Използваните сървъри трябва да са на територията на България и да е налице система за идентификация на участниците. За да получат разрешение за онлайн залози, кандидатите трябва да осигурят поне 500 000 евро за организация на съответната хазартна игра и още най-малко 300 000 евро за инвестиции.

Университетите приемат студенти в незаконни специалности
в. Сега

Държавните университети отново започнаха да обучават студенти в неакредитирани специалности. Просветното министерство не е упражнило контрол и е одобрило прием в такива програми, въпреки че това нарушава закона за висше образование, показа проверка на "Сега". Висшите училища нямат право да издават дипломи в неакредитирани специалности. За тези студенти не би следвало да се отпуска и държавна субсидия.

Професионалните направления бяха акредитирани едновременно за всички университети, които обучават в тях. Без такава програмна акредитация приемът на нови студенти е забранен. Акредитацията е със срок от 6 години за университетите, оценени като много добри и добри, и с тези програми проблем в момента няма. При по-слабите висши училища обаче разрешението важи само 3 години и за голяма част от тях срокът вече е изтекъл.

Застрахователи се скараха за стикери
в. Стандарт

Без единно мнение по въпроса дали застрахованите коли да имат маркировка и стикери приключи кръглата маса по темата, на която участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, зам.председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление “Застрахователен надзор” Борислав Богоев и представители на застрахователните дружества у нас.

Според властта маркирането на автомобили и лепенето на стикери по тях няма ефект върху превенцията за кражбите. Освен това тази практика е въведена в начлото на 90-те години на миналия век от силовите застрахователи ВИС и СИК и не води до прозрачност и равнопоставеност между компаниите в застрахователния бизнес, заяви Цветан Цветанов.

Тайни клиенти ловят фалшиви превозвачи
в. Стандарт

Акция срещу нелегални превозвачи започва следващата седмица във Варненска област. Проверките ще се правят съвместно от представители на ДАИ, НАП и другите компетентни органи, стана ясно на извънредно заседание на областната комисия по транспорт, свикана и ръководена от областният управител Данчо Симеонов.

Ако трябва ще се пуснат и тайни клиенти, но ще се спрат нелегалните таксита, както и легалните, които неправомерно обират пътниците от спирките на градския транспорт или мамят пътниците с цената на превоза.

Учителите вече ще ползват електронни учебници
в. Новинар

Първите за България електронни учебници по всички предмети за 5 и 6 клас бяха представени от Издателство „Просвета”. Те трябва да бъдат напълно готови до септември. Всеки учител, който пожелае да преподава по тях, ще получи безплатно интерактивните им варианти, увериха от издателството.

Учениците обаче ще продължат да използват традиционните учебници, както досега. Милена Константинова от издателството демонстрира как действат новите интерактивни учебници. За да може да ги използва учителят трябва да разполага с компютър и проектор, а електронните помагала не се отличават по нищо от хартиените. При новите учебници всички текстове от уроците на дадена страница могат да се увеличават, така че учителят да спести време от писането на план на дъската. По-важните части от учебника също така могат да се подчертават и оцветяват.

Дянков ще предложи: Фискалният борд да се бетонира в конституцията
в. Дневник

Бюджетният дефицит да не надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт, държавният дълг да не надвишава 40% от БВП, а преразпределителната роля на държавата да се ограничи до 38%. Екип на финансовото министерство под ръководството на Симеон Дянков предлага тези ограничения за държавните разходи да се запишат в конституцията, научи "Дневник".

Целта е по този начин не само да се въведе фискален борд в страната, но и той да се бетонира в основния закон, за да не зависи от смяната на управляващите мнозинства.

НАП ще проверява и плащането на осигурителни вноски
в. Дневник

Инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) ще извършват така наречените ревизии по аналогия и за задължения за осигурителни вноски. Досега такива контролни действия се правеха само за данъчни задължения, уточнява НАП. Новата възможност е въведена с последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети окончателно от Народното събрание миналата седмица.

Законовата промяна значително ще подобри възможностите за контрол върху некоректните работодатели, посочват от НАП и дават за пример ревизиите на четири футболни клубове, приключили с разкрити над 8 млн. лв. укрити данъци - основно данък върху доходите на физическите лица. Ако възможността за облагане по аналогия за осигурителни вноски е съществувала към момента на ревизиране на футболните клубове, разкритията биха били близо три пъти повече, допълва приходата агенция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Дянков как си ги представя тия неща с конституцията - още малко и ще поиска да се впише неговото име като пожизнен министър на финансите хахахаха!Явно глупостта на ББ е заразна - и в "екипа" му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още