IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Необходима е отмяна на легализацията на дипломи от университети в ЕС

България трябва незабавно да подкрепи предложения от Меркел и Саркози план за подобряване на конкурентоспособността

14:00 | 05.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Калфин: Необходима е отмяна на легализацията на дипломи от университети в ЕС

България трябва незабавно да отмени процедурите за признаване на дипломи от университети от Европейския съюз в България, смята евродепутатът Ивайло Калфин. По този начин ще се даде шанс на младите хора, които желаят, да се върнат и да работят в България, посочва той.

"Единствената проверка, която трябва да се прави за дипломите е за тяхната достоверност и тя трябва да се запази, за да се избегне повторение на случаи като този с Калина Илиева", убеден е Ивайло Калфин.

Призивът на Ивайло Калфин идва, след като лидерите на ЕС приеха по принцип предложението на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Никола Саркози за подобряване конкурентноспособността на ЕС в петък в Брюксел.

Планът на Германия и Франция от шест точки трябва да бъде осъществен през идните 12 месеца в страните от еврозоната. Той включва приемането от 17-те държави, използващи общата валута на "решение за взаимно признаване на дипломите и професионалните квалификации, за да бъде насърчено свободното движение на работници", както и други мерки, свързани с размера на заплатите, възрастта за пенсиониране и строгата бюджетна дисциплина.

Според двамата лидери тези стъпки трябва да се приемат спешно, за да се подобри конкурентноспособността в еврозоната и да се стабилизира общата валута "в името на гарантиране на щастието и европейското единство за бъдещите поколения."

"Очевидно всички аргументи за автоматичното признаване на дипломите, които не се разбират от българското правителството, се споделят от канцлера на Германия и от президента на Франция", заяви Ивайло Калфин.

Той предупреди, че ако правителството пропусне шанса да се включи в Европейския пакт за конкурентноспособност, "България ще се превърне във второкласен член на ЕС, образованите в Европа българи ще останат в страните от еврозоната и изтичането на мозъци от страната ще се задълбочи".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още