IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 февруари

09:00 | 05.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 февруари

ГЕРБ и "Атака" уредиха още привилегии за ловните босове
в. Сега

Едрите бизнесмени, които са арендатори на ловни стопанства и рибарници, ще могат да секат и строят сгради, без да плащат такси за превръщането на гората в строителна площадка. Тази привилегия бе гласувана вчера от мнозинството в новия Закон за горите. "Атака" и ГЕРБ обаче не успяха да прокарат такъв бонус и за инвеститорите в ски лифтове, влекове, ветропаркове и фотоволтаици.

"Право на строеж върху горски територии без промяна на предназначението на терена може да се учредява за изграждане на сгради и съоръжения, свързани с опазването на гората и дивеча, независимо от тяхната собственост", се казва в приетия текст. Специално се уточнява, че облекчението важи за ловни стопанства, но не и за изграждането на хижи и палати за авджии. За сравнение обаче всеки земеделец в България, за да направи ферма, трябва да плати солени такси за смяната на статута на терена. Приходите от ловен туризъм обикновено се мерят в милиони левове.

Кабинетът налива повече пари за социални помощи
в. Сега

Повече средства за социални плащания предвижда правителството в националната програма 2011-2013 г., която е пусната за обсъждане на сайта на финансовото министерство. Управляващите признават, че България е сред страните в ЕС, в които социалните трансфери имат най-малък принос за намаляване на бедността - от 27% те я свалят на 21.4 на сто. Програмата обаче е правена на основата на данни от 2008 г., които вече са изключително остарели, защото са отпреди кризата, когато имаше голям ръст на икономиката и ниска безработица.

Не става много ясно откъде ще дойдат повечето пари за помощи, след като финансовото министерство многократно обяви, че за следващите три години не предвижда увеличение на доходите. В момента социалните плащания са обвързани с гарантиран минимален доход от 65 лв. Размерът му се определя всяка година с политическо решение на правителството и не е обвързан с никакви критерии, но от години се поддържа на това ниво.

Правим електромобили с чужди инвестиции
в. Стандарт

България има традиции и възможности в производството на електромобили. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на европейските лидери, посветено на инвестициите в енергетиката и иновациите.
Запитан как оценява възможностите на страната ни за привличане на инвеститори в сферата на производството на електромобили, Борисов отбеляза: "Преди 20 години България беше една от водещите страни в света в производството на електрокари - имаме специалисти, традиции, възможности."

Фермерите минават на патентен данък
в. Стандарт

Земеделските стопани, които са регистрирани като физически лица, да плащат по-ниски данъци, ще предложи парламентарната група на ГЕРБ, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Ако предложението бъде прието, фермерите, които не са регистрирани като юридически лица, няма да плащат данък върху доходите си, нито корпоративен данък. Те ще бъдат облагани само с нисък патентен данък.

Промяната в най-голяма степен ще облагодетелства производителите на тютюн.

Найденов: Ядем най-лошия хляб в Европа
в. Новинар

Ядем най-лошия хляб в Европа и на това трябва да се сложи край, заяви в петък във Варна земеделският министър Мирослав Найденов. Голямата тема е хлябът и се надявам след като приемем устройствения правилник на Агенцията по храните на 9 февруари, още на другия ден, с промоцията й, да се занимаем с качеството му, закани се министърът.

Във варна той се срещна с Асоциацията на зърнопроизводителите в страната. „Знаете, че нещата, които казвам се случват. Не знам дали хлябът ще се казва „Стара планина”. Преди имахме три вида хляб - бял, Добруджа и черен, но истински. Сега имаме 30 вида и не ядем този хляб, който заслужаваме ние и нашите деца”, каза министърът.

Президентът сезира прокуратурата за думи на Борисов
в. Новинар

Президентът Георги Първанов е сезирал главния прокурор за изказванията на премиера Бойко Борисов, че държавният глава е в основата на скандала със СРС-та. Това съобщи самият Първанов по време на посещението си в Плевен.

„Това ще бъде в рамките на започналата проверка кой записва, кой как е огласил информацията от СРС-та", обясни държавният глава. Според него подобен род скандали са вредни за имиджа на страната, както от гледна точка на междинния доклад на ЕК за напредъка ни, така и за докладите за изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген.

Цветанов се обяви за обществен дебат за използването на СРС-тата
в. Дневник

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се обяви за провеждане на обществен дебат за използването на СРС-тата. В предаването "Панорама" на БНТ той обясни, че в доклада на комисията за контрол на СРС в парламента, който беше обявен късно снощи, има доста конструктивни предложения. Според него на базата на този доклад и след като приключи работа междуведомствената работна група по темата, назначена лично от премиера Бойко Борисов, може да се направи обществен дебат "за всичко, което се случва".

На всички въпроси по скандала с послушването на Ваньо Танов Цветанов отново повтори, че всичко, което е подписвал е законно, той знае за какво става въпрос, но няма информация за резултата от използването на СРС-та. "Не виждам хаос в подслушването –имаме законно използване на СРС", подчерта Цветанов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още