IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: България трябва да се превърне в отличник на региона

Според икономиста по-гъвкав пазар на труда едва ли ще се случи скоро

14:09 | 04.02.11 г. 1
Петър Ганев: България трябва да се превърне в отличник на региона

Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика, коментира за Investor.bg тенденциите по ключови за икономиката и бизнес средата въпроси

Инвестициите

Инвестициите са от огромно значение за страната и няма как да се случи адекватно възстановяване без нови инвестиции. За да се привлекат нови инвестиции, страната трябва да се превърне в отличник на региона – стабилна икономика (с валутен и фискален борд), ниски данъци, привлекателна бизнес среда и ясни правила (работещ съд).

Бизнес средата (администрация, регулации и т.н.) продължава да е огромен проблем – вместо да се подслушва и да се тресе от скандали, правителството трябва да улесни правенето на бизнес. Приватизацията също може да привлече капитали.

Пазарът на труда

Заетостта към днешна дата продължава да спада и това е основното предизвикателство пред страната. Увеличаването на заетостта трябва да е основен приоритет, което означава максимална гъвкавост на пазара на труда – лесно наемане и освобождаване, ненамеса във възнаграждението, премахване на излишни детайлизирани регулации в Кодекса на труда.

Минималната заплата и осигурителните прагове са пречка пред заетостта и тяхното покачване само вреди. За хората извън пазара на труда по-високата минимална заплата не означава нищо. По-гъвкавият пазар на труда едва ли ще се случи скоро. Затова очаквам сериозни проблеми пред заетостта през 2011 г. При добро възстановяване в Европа, но не много вероятно, евентуален приток на чуждестранни инвестиции в страната би могъл да издърпа заетостта нагоре.

Вътрешното потребление

Към момента хората все още предпочитат да спестяват, а не да потребяват. Това означава, че очакванията им съвсем не са положителни и предпазливостта все още взима връх. Това поведение по никакъв начин не може да се нарече „лошо”, то просто отразява действителността.

Мерките за стимулиране на потреблението трябва да са насочени към очакванията на хората – когато очакванията са положителни, потреблението ще тръгне нагоре. Положителните очаквания идват със сигурната и предвидима среда, с разумни политики и ясни ангажименти. Стабилните държавни финанси са ключови в този момент. България трябва да покаже, че може да удържи бюджета си без прекомерен дефицит за 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
Да махнем помпозното "отличник на региона" - другото звучи правилно но неизпълнимо с тая *** която ни управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още