IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представиха проекта за национална здравна карта

По думите на здравния министър Стефан Константинов обаче с него не се променя нищо в болничната система

17:10 | 02.02.11 г.
Представиха проекта за национална здравна карта

Максималният брой болнични легла, които са нужни на страната, за да се задоволят потребностите на населението, е 43 984. Това е записано в проекта на новата национална здравна карта, изготвен от Министерството на здравеопазването, съобщи БТА.

По думите на министъра засега нищо не е променено, на този етап няма механизъм, по който да се ограничи възможността на лечебни заведения с по-малко или с повече от допустимия минимум легла да сключат договор със здравната каса.

Общо 308 са болниците в страната според данните от пререгистрацията им, приключила в края на януари тази година. От тях специализирани за активно лечение са 93 болници, 160 са многопрофилни, а останалите са центрове и болници за рехабилитация и долекуване.

Близо една трета от болниците са от най-високо трето ниво на компетентност - извършват най-много по обем и сложност дейности. А една четвърт от отделенията, с които те разполагат, са получили най-ниско първо ниво на компетентност, тоест извършват най-малък обем дейности.

Според националната здравна карта само в шест области на страната - Кърджали, Разград, Силистра, Хасково, Шумен и Ямбол болничните легла са по-малко от минималния праг. В столицата пък леглата са повече - при максимално нужен брой от 6847 те са 10 072.

Здравната карта е изработена на базата на областни здравни карти, в които са отчетени нуждите на населението по региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още