IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алeксандър Цветков: Готови сме за Шенген, летищата ни са сигурни

Летище София се охранява от няколкостотин представители на сигурността, има и монтирани 261 камери

15:35 | 27.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Алeксандър Цветков: Готови сме за Шенген, летищата ни са сигурни

Българските летища са изпълнили критериите на Шенген и това е установено при двете проверки на представители на Европейската комисия (ЕК) през миналата година, каза днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Той уточни, че при проверките е имало някои „съвсем дребни“ забележки, които своевременно са отстранени.

Министърът посочи, че морските ни пристанища също отговарят на критериите на Шенгенското пространство. Що се отнася до гарите, до 9 февруари ще бъдат изпълнени и последните изисквания, с привеждане в съответствие на „Капитан Андреево“ на границата ни с Турция.

Летищата ни имат европейско ниво на сигурност, заяви министър Александър Цветков след срещата си с ръководствата на трите летища, на морските пристанища, на БДЖ и на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Той уточни, че днешната среща не е свързана с някакви сигнали за сигурността на големите транспортни инфраструктурни обекти.

Цветков посочи, че летище София се охранява от няколкостотин представители на сигурността, има и монтирани 261 камери, които обхващат цялото пространство на летището. На по-големите ж.п. гари в страната също има системи за видеонаблюдение.

Оперативният директор на Летище София Николай Кабакчиев коментира от своя страна, че „на този етап на летището не се налага да има по-специален режим на проверки на пътниците“. Той информира, че е приключил конкурсът за избор на доставчик на т.нар. рентгени за багаж и след като резултатът бъде одобрен от КЗК, устройствата ще бъдат монтирани.

Съвсем скоро предстои да стартира и процедура за избор на доставчик на металодетекторни рамки, като се предвижда изборът да приключи до август. Двете поръчки са на обща стойност около 2 млн. лева.

Кабакчиев подчерта, че и сега на летището има достатъчно и от двата вида устройства за проверка. Закупуването на новата техника е с цел изпълнение на изискванията за сигурност към 2014 г., тъй като дотогова пътникопотокът на Летище София ще нарасне, посочи още зам.-директорът на летището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
DYUNER
преди 13 години
Само у нас ли прожектират филмчета! Онези немци и французи казват когато, тогава. Тук казват ние сме готови. Ако искате по-обективни неща, четете западна преса, гледайте западни телевизии, случайте западни радиа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Що за глупави твърдения, точно от склад на летище София откраднаха килограми злато хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още