IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколадът у нас също може да поскъпне

От бранша са категорични, че скокът в цените на шоколадовите изделия е неизбежен, ако какаото продължи да поскъпва на световните пазари

15:46 | 26.01.11 г. 1
Шоколадът у нас също може да поскъпне

Производители и браншови асоциации у нас са единодушни, че повишението на цените на шоколадовите изделия е неизбежно, ако какаото продължи да поскъпва на международните пазари, съобщава БТА.

През последните дни световните медии съобщиха за рязко повишаване на цената на какаото на стоковите борси заради забрана на износа на суровината от най-големия производител в света Кот д'Ивоар. Цената на какаото достигна рекордна цена от 3 393 долара за тон.

Част от българските компании вече са увеличили цените заради ръста на продажната цена на производителите на какао в други страни като Малайзия и Сингапур. Други български фирми задържат цените в очакване кризата да отмине и суровината да поевтинее.

Зависима от цената на какаото е и козметичната индустрия, чиито клиенти са спа хотелите. Според българските хотелиери процедурите с какаови продукти могат да поскъпнат, ако изделията на козметичната промишленост поскъпнат значително. При спа процедурите най-често се използват кремове с примеси на какао и шоколад.

След като има ръст на цените на какаото, ще се вдигне и цената на шоколада, заяви Григор Ковачев, председател на Съюза на производителите на захар и захарни продукти. Той обаче не се ангажира с процент на поскъпването, нито със срокове. Възможно е при някои компании повишаване на цената да няма, защото те разполагат с достатъчно количества суровина и могат да изчакат, докато кризата отмине, коментира Ковачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Що за глупости - цената на какаото се покачи с 4% и веднага производителите решили да вдигат цената. Какаото не се влага в шоколада като 100% съставка, млечните шоколади дори имат доста малко от суровината. Ако производителите си търсят повод - това е друга тема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още