IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Хранителните стоки са поскъпнали с 8% за една година

Синдикатът представи резултати от наблюдение на потребителските цени и издръжката на живот на годишна база и спрямо предходното тримесечие

12:52 | 26.01.11 г.
КНСБ: Хранителните стоки са поскъпнали с 8% за една година

Хранителните стоки са поскъпнали за една година средно с 8,1 процента, съобщи директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев. Той представи резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на института към декември 2010 година. Наблюдението е на годишна база и спрямо предходното тримесечие, съобщи БТА.

Повишението на цените на хранителните стоки е една от причините за нарастване на издръжката на живот с 1,8 процента спрямо септември и със 6,4 на сто за една година. Издръжката на човек от четиричленно домакинство е 511,25 лв., а за да живее нормално семейство от двама възрастни с две деца, са му необходими 2045 лева.

Брашното е поскъпнало за една година драстично - с 25,2 процента, отбеляза Томев. Млякото и млечните продукти са поскъпнали с 11,8 процента на годишна база. Нарастването на цената на кравето сирене е 19 процента, а на пресните и киселите млека - средно с 11 процента. Животински и растителни масла са поскъпнали на годишна база с 34,1 процента, като скокът при олиото е 42,2 на сто, а при кравето масло със 17,9 процента.

Цените от групата "Зеленчуци и зеленчукови консерви" са скочили с 15,6% за последното тримесечие, а над 12,1% е увеличението на годишна база.

При нехранителните стоки увеличението на годишна база е 4,8 на сто. Най-драстично е покачването на цените на тютюневите изделия с 36,2% на годишна база.

Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилища, осветление и отопление. В групата "Жилищни наеми" поскъпването е 7,7%, а разходите за осветление, отопление и енергия са нараснали с 10,5% за година. Съществено покачване на цените има и в групата "Автомобилни бензини, дизелово гориво и моторни масла" - с 21 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още