IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50% от хората искат промяна в статута на държавните болници

Резултатите са от анкета на сайта на Министерството на здравеопазването

16:42 | 25.01.11 г.
Над 50% от хората искат промяна в статута на държавните болници

Повечето от хората смятат, че статутът на държавните болници трябва да бъде променен. Това сочат резултатите от приключилата анкета на сайта на Министерство на здравеопазването (МЗ), съобщават от институцията.

От 10 декември 2010 г. до 24 януари 2011 г. в нея са участвали 1225 души. 54% от анкетираните са на мнение, че държавата трябва да има по-голямо участие в управлението на тези лечебни заведения и че трябва да има промяна в статута им. Останалите 46% от гласувалите подкрепят сегашната форма на управление на болниците.

Промяната в статута на лечебните заведения е широко дискутиран въпрос в последните години заради съмненията в ефективността на настоящия модел на управление като търговски дружества.

Болничната помощ е хронично недофинансирана, предлагат се услуги, остойностени като манипулации и лекарства, което обаче не води до задоволителни резултати. Сегашният здравен министър Стефан Константинов е първият, който се захваща с обществена дискусия по въпроса.

Повече по темата за това дали болниците трябва да останат търговски дружества или да се преобразуват в публични можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още