IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четири години затвор за Мария Мургина*

Софийски градски съд призна бившата шефка на НАП за виновна по четири обвинения

14:00 | 25.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Четири години затвор за Мария Мургина*

СГС призна Мария Мургина за виновна и я осъди на четири години затвор.

Срещу Мургина бяха повдигнати четири обвинения – за две престъпни деяния по служба, принуда по отношение на данъчен служител и невярна декларация пред Сметната палата.

Първото престъпление се отнася за периода април 2006 г. - 30 юни 2006 г., когато Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни устни указания на началник в НАП в София.

Второто обвинение е за периода 16 юни 2006 г. - 20 юни 2006 г., когато според прокуратурата Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като също дала писмени указания на
друго служебно лице в столичния НАП.

Третото престъпно деяние е заплаха спрямо директора на Териториална дирекция на НАП в Силистра, целяща подаване на молба за напускане.

Последното обвинение е декларация с неверни данни.

Мургина обаче беше призната за виновна само по две от четирите обвинения - за длъжностно престъпление и за това, че е принудила началничката на данъчното в Силистра да напусне. В обвинителния акт е записано, че през юни 2006 г. подсъдимата е нарушила служебните си задължения и дала указания на подчинената си Лидия Андреева да бъдат нанесени промени в ревизионен акт.

Така за държавата е настъпила щета в размер на 1млн. и 320 хил. лв.

Бившият директор на НАП бе осъдена и за това, че оказвала натиск върху бившата началничка на данъчното в Силистра Милена Цочовска да напусне. За това Мургина ще трябва да плати граждански иск в размер на 10 000 лв., а освен него и разноските по делото, които са близо две хил. лв.

Градският съд оправда Мургина по другите две обвинения - за подаване на невярна декларация и за друг случай, при който според прокуратурата тя е дала указания на своя подчинена. След като чу присъдата си Мургина отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Прокуратурата от своя страна заяви, че ще протестира присъдата в оправдателната й част.

Вътрешно сме убедени, че има достатъчно доказателства и по обвиненията, за които Мургина беше
оправдана, коментира прокурорът по делото Маргарита Немска.

В 5-дневен срок Мургина има право да обжалва присъдата.

*Актуализирано в 14:00 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
кой .... тези "експертки" са само бушони . като се разкрият далаверите или горят или техните хора ако могат ги покриват . Калинчето горката името не можеше да си каже , толкова просто момиченце ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Защо първоначалните 10 години се свиха до само 4?Кой и отърва кожата? Кой покри и Калина Илиева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още