IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Японски фирми проучват възможностите на българските пристанища

Производство на хибридни и електрически автомобили и ВЕИ проектите са част от темите, обсъдени с японския бизнес

16:09 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: Министерски съвет</p>

Снимка: Министерски съвет

Японски инвестиционни компании обмислят възможността да транспортират свои стоки през българските черноморски и дунавски пристанища, както и изграждането на съответните логистични центрове и инфраструктура. Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Японската федерация на икономическите организации („Кейданрен”) и президента на компания „Сумитомо Кемикъл” Хиромаса Йонекура. На разговорите присъстваха икономическият министър Трайчо Трайков и бизнесмени от двете държави, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

„България е удобен входящ пункт към европейския пазар", е подчертал Борисов. Той е посочил, че в страната е въведен привлекателен инвестиционен и данъчен режим и се предоставят преференции на фирмите, които влагат средства в различни производства. Премиерът е акцентирал върху нуждата от инвестиции по-конкретно в пристанищната инфраструктура в Бургас и Варна и е обяснил, че и двете съоръжения се свързват удобно с националната пътна мрежа.

„Довършването на автомагистрала „Тракия” в средата на 2012 г. ще допринесе значително за развиване на дистрибуторската мрежа към Европа”, е казал още премиерът. Хиромаса Йонекура е коментирал, че изграждането на магистралата е от изключително значение за японските инвеститори.

По време на срещата е засегната и темата за интереса на японските компании към проекти у нас в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), производство на хибридни и електрически автомобили, изграждането на интелигентни енергийни системи.

Работното посещение на премиера Бойко Борисов в Япония продължава до 26 януари 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още