IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН България ще помага на държавата за повишаване на енергийната ефективност

Още другата седмица ще се създаде работна група с експерти от Агенцията за енергийна ефективност и ЕВН България

13:41 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕВН България ще помага на държавата за повишаване на енергийната ефективност

Ръководителите на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Кольо Колев и на "ЕВН България“ Йорг Золфелнер подписаха „Доброволно споразумение за предоставяне на енергийни услуги и (или) извършване на дейности и мерки за енергийна ефективност от търговците с енергия”. Действието на споразумението е до 2016 г.

При подписването Кольо Колев отбеляза, че днешното споразумение е в съответстние с активизиране на държавната политика в областта на енергийната ефективност, за да се постигне набелязаната цел - до 2016 г. енергийната ефективност да се повиши с 9% спрямо 2008 г., а до 2020 г. - с 20 на сто.

Като цяло със споразумението ще се уредят мерките и дейностите, чрез които страните ще си съдействат за намаляване на крайното потребление на енергия. Затова още другата седмица ще се създаде работна група с експерти от АЕЕ и ЕВН България.

По думите на Йорг Золфелнер, документът е "добра основа за бъдещо сътрудничество" между агенцията и енергийното дружестгво.

Като пример за повишаване на енергийната ефективност в сферите на топлоснабдяване Золфелнер даде инвестициите в нова когенерационна централа в ''ЕВН България Топлофикация'' ЕАД в град Пловдив, като проектът е на обща стойност 100 млн. лв. и предстои да бъде завършен до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още