IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 януари

07:55 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 януари

Злато за скрап

в. Стандарт

Брачни халки, обеци от леля и пръстен от баба отиват за скрап. Опашки от млади майки и пенсионери се вие пред импровизираната златна борса в столичен мол. Там изкупуват грама за 44 лева, което е с над 10 лева отгоре спрямо заложните къщи.

Всяка седмица претопяваме скрапа от бижута в 24-каратови кюлчета, обясняват търговците. Част от тях се продават у нас, но повечето слитъци се изнасят в чужбина. Има голямо търсене от банки, които ги предлагат на клиентите си като инвестиция.

Франция: Влизането на България в Шенген е заплаха

в. Стандарт

Влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство за свободно движение на хора би застрашило сигурността на Европа, заяви френският министър за европейските въпроси Лоран Вокиез, цитиран от Франс прес.

"Ако базата данни на Шенгенското пространство попадне в ръцете на хора от международната организирана престъпност, цялата вътрешна европейска сигурност ще пострада", заяви Вокиез на пресконференция в Хелзинки, имайки предвид използваната от граничните полиции обща европейска база данни.
Вокиез повтори общата френско-германска позиция, според която влизане на България и Румъния в пространството без граници, което обхваща 25 европейски страни, е прибързано.

Общините вадят хотелите на светло с нисък данък "легло"

в. Сега

Повечето общини у нас няма да заложат висок туристически данък през 2011 г., показа проверка на "Сега". Според местните власти това само ще попречи на събираемостта в сектора и ще увеличи дела на сивата икономика, който и сега е 40-50% по данни на туристическата камара. От тази година вместо такса "турист" хотелите ще плащат данък "легло". Всяка община до 31 януари трябва да определи ставките, които могат да са в интервала 40 стотинки - 3 лева.

Кметът на Царево Петко Арнаудов обещава "минимални стойности, защото има настроение сред туристическите босове да свалят категоризацията си, за да плащат по- малък данък". В Бургас се обсъжда данък "легло" да е 1 лев за хотели с една и две звезди, а за по-високите категории - 2 лв. В Пловдив и В.Търново също смятат да заложат на ниски ставки, като дори за лукс хотели ставката да е левче. София засега единствена смята да стигне тавана от 3 лева на легло за 5-звездни хотели.

Недоволни поискаха до 7% неустойка при развод с GSM оператор

в. Сега

Една оставка, 7% неустойка при предсрочно прекратяване на договори с джиесем операторите и европейски (ниски) цени поискаха вчера две асоциации - на потребителите на телекомуникационни услуги и "Активни потребители", които вчера организираха протест в центъра на София. Според тях Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не върши добре работата и шефът й Веселин Божков трябва да си ходи.

Двете асоциации предлагат вместо сегашното закрепостяване с дълги договори и огромните санкции за клиента при предсрочно прекратяване да се регламентира до 7% неустойка. Организаторите успяха да съберат едва 50-ина души, въпреки че държавните контролни органи са затрупани с жалби за нелоялни практики при мобилните услуги.

Финансов колапс застрашава и областните болници

в. Новинар

Областните болници са заплашени от финансов колапс. За това предупредиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Това най-вероятно ще се случи с новите изисквания по клиничните пътеки, разписани в Националния рамков договор за 2011 година. С приложение 18 в него се въвеждат твърде високи изисквания, които болниците в малките населени места няма да могат да изпълнят.

Същевременно от Сдружението на общинските болници в България излязоха с декларация, с която алармират за предстоящите фалити на малките здравни заведения. В нея се казва, че с новия рамков договор общинските болници, обслужващи населени места с население до 30 000 човека, ще фалират за няколко месеца, а за останалите съществуването ще бъде силно затруднено. Също така малките населени места ще бъдат напуснати от лекарите специалисти.

По-леки условия за кредит - най-рано от есента

в. Дневник

Разхлабване на изискванията към клиентите на банките ще има, но най-рано през последното тримесечие на 2011 г. Това прогнозираха банкери пред „Дневник“. Става въпрос за т.нар. качествени критерии, които в момента все още са непроменени - размер на заплатата, трудов договор, чист разполагаем доход, чисто кредитно досие, превод на работна заплата по сметка в конкретната банка и др.

Очакванията на банкери са именно в края на годината да започне плавно трансформиране от количествено привличане на клиенти към качествено. Тоест офертите да не се предлагат единствено с по-ниска лихва за определен период и отстъпка в такси и комисиони по обслужване на кредита, а например годни за получаване на заем да са и клиенти с по-нисък от 1500-2000 лв. доход на месец или да отпадне задължителното условие за превод на работната заплата по сметка в съответната банка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още