IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще глобяват неизрядните шофьори и с електронен фиш

Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата

16:50 | 19.01.11 г.
Ще глобяват неизрядните шофьори и с електронен фиш

При нарушение, установено и заснето с техническо средство в отсъствието на контролен орган, ще се издава електронен фиш за налагане на глоба. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата, съобщава БТА.

Фишът трябва да съдържа данни за мястото, датата, точния час, регистрационния номер на автомобила, собственика, на когото е регистриран, описание на нарушението, както и размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.

В 14-дневен срок от получаването на фиша собственикът на колата трябва да заплати глобата или да предостави в структурата на МВР писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението. В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР.

Парламентът вдигна от 20 на 50 лева глобата за шофьори, които карат в "BUS" лентата. Завишени са и глобите за превишена скорост, както в населените места, така и извън тях. За превишена скорост с над 30 км в час санкцията се увеличава, но отпада наказанието водачът да бъде лишаван за определен период от книжка. Но ако нарушението е системно, той ще плаща глоба в двоен размер и ще бъде лишен от правото да управлява автомобила си за шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още