IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверят дали в АЕЦ Козлодуй са използвали преработено гориво вместо свежо

Проверката се прави по твърдения на физика Георги Котев, преработеното ядрено гориво е по-евтино от свежото

17:20 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проверят дали в АЕЦ Козлодуй са използвали преработено гориво вместо свежо

Съвет от независими енергийни експерти ще провери твърденията в публичното пространство на физика Георги Котев, че при прехода от касети тип „ТВС-М“ към касети тип „ТВСА“ в блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй е използвано ядрено гориво от преработен уран (рециклирано гориво), съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Експертният съвет е сформиран със заповед на министър Трайчо Трайков. В състава му влизат специалисти по ядрена техника и ядрена енергетика от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от Съюза на физиците в България, технолог по контрола в българската атомна централа и атомен физик.

Целта е максимално прозрачно да се проучи тезата на Котев и в двумесечен срок да бъде изготвен експертен доклад до министър Трайков, който да съдържа констатации и евентуално предложения.

От министерството поясниха за Investor.bg, че по принцип преработеният уран е по-евтин от свежото ядрено гориво и изразените съмнения на Георги Котев са, че има вероятност в АЕЦ Козлодуй да е ползвано известно количество преработено гориво, което да е отчетено като свежо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още