IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентски организации: Задава се анархия в снабдяването с лекарства

Основното опасение е, че в част от болниците търговете може да се забавят или провалят и няма кой да гарантира лечението на пациентите

14:30 | 18.01.11 г.
Пациентски организации: Задава се анархия в снабдяването с лекарства

Прехвърлянето на търговете за част от скъпоструващите лекарствата към болниците ще доведе до още по-голяма анархия в снабдяването с лекарства. За това алармираха пациентски организации, съобщи БТА.

Четирите национално представени пациентски организации (Български пациентски форум, Националната пациентска организация, Конфедерация "Защита на здравето" и Българска асоциация за защита правата на пациентите) изразиха притеснения от насочването на средства за купуване на скъпоструващи лекарства от Министерството на здравеопазването (МЗ) към лечебните заведения.

Основното опасение е, че в част от болниците търговете може да се забавят или провалят и тогава няма кой да гарантира лечението на пациентите. Според организациите не се гарантира и използването на отпусканите средства за лекарства по предназначение в случаите, когато в определени болници има натрупани дългове и те са притиснати от страна на фирмите.

Пациентските организации заподозряха лобистки интереси, изразиха и притеснения, че контролът на търговете от страна на държавата ще бъде затруднен. Други опасения на пациентските организации са свързани с това, че биха се предпочели определени скъпоструващи лекарства поради търговски интерес.

Четирите пациентски организации настояват МЗ да прехвърли и лекарствата за диализа и онкологични заболявания към Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/, така както направи с лекарствата за трансплантирани пациенти, редки болести и някои ракови заболявания, като реимбурсната процедура започне от 2012 г.

Сред исканията са още за тази година МЗ да проведе процедура за доставка на скъпоструващи лекарства чрез централизирана обществена поръчка, като през втората половина на годината да се подготви системата на НЗОК за преминаването на тези медикаменти към нея.

Информация за всеки търг и съответната договорена цена за всяко лекарство да бъде качвана на сайта на МЗ в срок от три дни, поискаха още пациентските организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още