IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлана Боянова: Зърненият баланс на страната не е застрашен

Националната служба по зърното и фуражите извършва регулярни проверки на количеството и качеството на съхраняваната пшеница

17:26 | 17.01.11 г.
Светлана Боянова: Зърненият баланс на страната не е застрашен

Зърненият баланс на страната не е застрашен, тъй като в обектите за съхранение на зърно към момента се намират около 1,5 млн. тона пшеница. Тези количества са разпределени съответно – 102 хил. тона в публични складове, около 237 хил. тона в зърнохранилища, близо 750 хил. тона - в други обекти за съхранение на зърно и около 495 хил. тона – в хранилища на земеделски производители. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ) контролира всички тези обекти и извършва регулярни физически проверки на количеството и качеството на съхраняваната пшеница, каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Според прогнозния баланс на Националната служба по зърното и фуражите необходимото количество пшеница за изхранване на населението до новата реколта е около 897 хил. тона, от които около 550 хил. тона за брашно.

„Като всяка борсова стока, цената на пшеницата зависи от множество фактори и следва международните котировки“, коментира още Боянова. Тя припомни, че Министерството на земеделието и храните не може да предприема мерки за ограничаване на движението на стоки в рамките на вътрешния пазар на ЕС. Конкретно за пазара на зърно европейското законодателство възлага само на Европейската комисия да предприема мерки за намеса на пазара на ЕС.

Комисията за защита на конкуренцията е компетентният орган, който трябва да се произнесе по отношение на съмненията за евентуални картелни споразумения по веригата зърно-брашно-хляб, каза още Боянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още