IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: Време е за преминаване от спестовни към инвестиционни стратегии

Това мнение се споделя от 65% от гласувалите в анкета на Investor.bg за нагласите по отношение на инфлацията

13:18 | 17.01.11 г. 4
Анкета: Време е за преминаване от спестовни към инвестиционни стратегии

Време е за преминаване от спестовни към инвестиционни стратегии, смятат 65% от гласувалите в анкета на Investor.bg 683 читатели.

Основанието е, че инфлацията достигна 4,5% на годишна база през декември 2010 г. През октомври 2009 г. бе отчетена дефлация от 0,3% на годишна база. Съответно, тогава спестовните стратегии бяха силно оправдани, тъй като 100 лв. за година в банката се превръщаха в 107 лв. (с лихвите, които бяха до над 7%), а цените на активите отчитаха спадове.

След това обаче инфлацията се завърна и вече доближава нивата на лихвите по депозитите на домакинствата, които пък спаднаха от върховите си нива и вече са 5,08% в евро и 5,93% в лева през ноември 2010 г.

Инфлацията от 4,5% е и над три процентния максимум, част от изискванията за присъединяване на България към еврозоната.

Според 27% от гласувалите все още не е време за замяна на спестовните с инвестиционни стратегии, а 8% не могат да преценят.

Само през ноември 2010 г. населението спести нови 400 млн. лв., а от началото на 2010 г. спестяванията му се увеличават с 2,5 млрд. лв. до 27,3 млрд. лв.

Спестовността на населението е една от причините за спада на потреблението у нас с 6,4% през третото тримесечие на годишна база, както и за намалените инвестиции (с 4,9% на годишна база).

Инвестиционните стратегии включват покупката на активи като акции, недвижими имоти (включително земя) и развитието на собствен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
Съгласявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Ако не бяха тия спестявания, лихвите щяха да са над 15%, а инвестиционните кредити на кота нула и щяхме да отчитаме много по-голям спад на инвестициите. Връщането на заеми е неприятно нещо, но уви - неизбежно. Сега виждаме, че външните кредити са финансирали надуването на спекулативни балони и много малка част от тях са инвестирани правилно, така че сега да носят печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
Спестяванията не отиват в инвестиции, а в изплащане на външни дългове, това статистиката ясно го показва. Банките погасиха част от външните си дългове, тоест върнаха част от депозитите на банките майки.Ако не бяха спестени, а вложени в тухли (през фирма например), щеше да бъде инвестиция, образно казано, с което не казвам, че строителната експанзия е хубаво нещо. Можеше да бъдат вложени в производствени машини.... ех мечти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
"Спестовността на населението е една от причините за спада на потреблението у нас с 6,4% през третото тримесечие на годишна база, както и за намалените инвестиции (с 4,9% на годишна база)."И как увеличената спестовност намалява инвестициите? Нали тия инвестиции трябва да се финансират отнякъде, откъде ако няма спестявания? Пари от въздуха у нас няма. Точно обратното е - увеличените спестявания стимулират инвестициите. А това че те продължават да намаляват вече е по други причини - влошена бизнес среда, увеличено данъчно бреме и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още