IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 януари

09:00 | 15.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 януари

Шапът глътна 80% от оборота на месарите

в. Стандарт

Заразата от шап сериозно удари мандрите и цеховете за месни продукти в засегнатите райони. Оборотите на предприятията в шестте области, които са под карантина, са паднали с до 80 на сто. Това съобщи шефът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. В областите Бургас, Варна, Шумен, Сливен, Кърджали и Хасково има 96 колбасарски цеха. Това прави 25% от общия брой на месопреработвателните предприятия в страната.

Заради шапа до 28 февруари те не могат да продават продукцията си извън района, поставен под карантина. Заради намалените продажби те вече са минали на половин работен ден, съобщи Вътев. Мандрите също страдат от въведените ограничения заради заразата от шап. Тяхната работа изцяло беше блокирана за два дни и пропуснаха две зареждания на магазините. В момента те също могат да продават продукцията си само в района под карантина и не могат да зареждат магазини в София и Пловдив, обясни шефът на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев.

Ако преди заразата от шап мандрите са продавали в цялата страна, то спадът на оборота им сега може да достигне 80-90%. Но ако са били ограничени само в периметъра на съответната област, то няма да има голямо отражение върху дейността им, смята Тачев.

Междувременно стана ясно, че Молдова забранява вноса на млечни продукти от България заради шапа. Забраната се въвежда за неопределен срок. Турция също забрани движението на животни, чувствителни към шапа. Според шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов глиганите, отстреляни в Бургаско, при които беше открит шап, са пристигнали от Турция, където има над 1000 огнища на болестта.

Застрахователи напират за още по-скъпа "Гражданска отговорност"

в. Сега

Цената на "Гражданската отговорност" ще се увеличи поне с 5-10% до края на 2011 г., прогнозира пред Дарик радио Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите. Задължителната полица вече поскъпна сериозно в края на 2010 г., но браншът не спира натиска си за по-нататъшно повишение.

Средната цена на "Гражданска отговорност" още по Коледа се качи до 200 лв. От 1 януари влезе в сила и нов данък - върху застрахователните премии. Според Пенев това нямало да оскъпи значително полиците, защото ставката е само 2% и при средна цена 200 лв. данъкът е 4 лева.

Може да се броим и на входната врата

в. Новинар

Ако се притеснявате да пуснете преброителите в дома си, може да попълните анкетата и пред входната врата. Това успокоиха от Националния статистически институт по повод предстоящото преброяване на населението на България. То ще започне на 1 февруари и ще продължи до края на месеца.

От НСИ успокоиха, че няма вероятност вместо преброител на вратата ни да звънне данъчен или полицай. Експертите поясниха, че всички преброители ще разполагат с ламинирана служебна карта, на която има снимка и имена, както и уникален номер. Така при съмнение винаги може да се провери самоличността на дежурния телефонен номер за цялата страна: 070016310.

До 9 февруари включително всеки, който желае, може да се преброи електронно на адрес www.nsi.bg. По това време няма да има преброители, които да ви посещават по домовете с книжна анкета за попълване, заяви Финка Денкова от НСИ. По думите й това е по-лесният начин да се извърши броенето, тъй като електронната анкета е активна 24 часа в денонощието. Също така имате възможност да запазите отговорите си, да прекъснете попълването на картата и да продължите в удобно за вас време, добави тя. Попълването на картата не би отнело повече от 10-15 минути на едно лице, посочи Финкова.

Влагат до €2 млрд. чужди инвестиции през 2011 г.

в. Стандарт

Реалистично е да очакваме чуждите инвестиции през 2011 г. да са в размер на 2 млрд. евро, каза по Дарик радио изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Но това ще се случи, само ако има увеличение на инвестициите в секторите на финансите, имотите и търговията. В противен случай инвестициите ще бъдат 1-1,5 млрд. евро, обясни Стефанов. Според него, за да се увеличат чуждите инвестиции, трябва да се работи по две направления - маркетинг и администрация.

Маркетингът е нужен на България, защото навън страната ни по-скоро няма имидж. В по-далечни дестинации като Китай, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ, България просто не се познава и не е от местата, които изникват в ума на инвеститорите, когато обмислят бъдещи експанзии на своята дейност. Второто важно направление е да се намали бюрокрацията и корупцията.

"Титан" влезе в управата на шуменското парно

в. Сега

Фирма от групировката "Титан", която събира сметта на половин България и командва ФК ЦСКА, вече има свои хора и в борда на "Топлофикация"- Шумен. След много скандали, перипетии, натрупани дългове и проблеми с газа общинският съвет склони на предложението на кмета Красимир Костов и в управата на общинското дружество влязоха двама представители на "Титан Пауър", част от "Титан АС". Инвеститорът обещаваше още миналата година да започне да изплаща 15 млн. лв. борчове на топлофикацията за газ, но не плати първата вноска от 2 млн. лв. и в крайна сметка топлофикацията остана с намалено подаване на газ, а шуменци - на слабо парно.

Червеният кмет оправда "Титан", като обясни, че инвеститорът първо трябвало да получи достъп до управлението, после да дава пари. Общинарите от ГЕРБ се усъмниха, че "Титан" ще направи обещаните инвестиции. Градоначалникът пък ги обвини в саботаж. В крайна сметка от вчера в борда на общинската фирма влизат Димитър Зайков от "Ер Ве Е България" и Добромир Донков от "Титан Пауър". В новото управление има и един представител на общината - инж. Максим Иванов. Промените тепърва ще бъдат вписани в съда.

Съветниците от ГЕРБ и сега се съмняват, че от "Титан" ще удържат на думата си и ще започне поетапно изплащане на борчовете за синьо гориво. Частният партньор на общината твърди, че ще направи топлофикацията печеливша, като изгради съоръжения за паралелно производство на ток.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още