IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 януари

08:20 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 януари

На първо четене: Плащанията над 5 хил. лв. ще са само през банки

в. Дневник

Плащанията над 5 хил лв. да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка - това предвижда законопроектът за ограничаване на плащанията в брой, който парламентът прие на първо четене след гласуване и прегласуване.

При първото гласуване проектът беше отхвърлен, а при второто - приет, съобщи БТА.

Вносителят - Министерският съвет, предлага и трудовото възнаграждение на хората също да се изплаща по безкасов път. По време на дебата от ГЕРБ се ангажираха да поискат отпадането на този текст при второто четене.

Пак молим за интернет домейн „.бг”

в. Новинар

България ще продължи да настоява за регистрацията на изписан на кирилица интернет домейн „.бг”. Експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията смятат да засилят диалога с Корпорацията за интернет имена и адреси (ICANN) във връзка с искането ни за регистриране на „.бг” домейн за страната, изписан на родната ни азбука.

От ведомството са на мнение, че след отказа на ICANN да извърши регистрация по бързата процедура с мотивите, че съществува визуална прилика с подобни символи на латиница, България ще изчака втора възможност.

Таксата за предсрочно върнат кредит може да падне до 0.5-1%

в. Сега

Една от най-неприятните тежести по жилищните заеми може да бъде намалена до минимум. Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев ще внесе законопроект, който ще сложи юзди на таксата за предсрочно погасяване. Идеята е наказателната такса да е не повече от 1% върху остатъка от главницата.

"Предложението ми важи за ипотечни заеми и за жилища, и за бизнес цели", обясни пред "Сега" Червенкондев, който ще внесе законопроекта идната седмица. Той предвижда 3 "ставки" - 1%, 0.5% и нула процента. Таксата ще е 0-5%, ако до края на договора остават по-малко от 12 месеца, и 1% за над 1 година. Но ако погасителният план е на равни вноски, такса изобщо не трябва да има, защото в тези случаи през първите години клиентът плаща повече лихви, отколкото главница.

Китайци оглеждат АЕЦ и парното

в. Стандарт

Делегация на Китайската национална енергийна корпорация е посетила АЕЦ "Козлодуй", научи "Стандарт". Това е станало след срещата им в началото на седмицата с вицепремиера Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на която са обявили инвеститорски интерес към българския енергиен сектор. От АЕЦ "Козлодуй" потвърдиха визитата, като уточниха, че китайците са провели среща с ръководството на централата, запознали са се с историята, актуалното състояние, мащабните модернизации на работещите V и VI блок и перспективите пред Първа атомна. От своя страна китайците са отправили покана към ръководството на АЕЦ "Козлодуй" да посети Китай, където да се запознае на място с опита и възможностите на корпорацията. Нейните представители не са заявили официален интерес към инвестиция на площадка "Козлодуй". Китайският търговски представител у нас г-н Ли, който е придружавал делегацията, потвърди, че посещението е било само с опознавателна цел.

Жалбите срещу по-лесната преносимост на номерата вече са над 600

в. Дневник

За петте месеца, през които действа улеснената процедура по преносимост на телефонните номера на едно гише, в Комисията за регулиране на съобщенията са получени 646 жалби срещу нея. Това заяви председателят на КРС Веселин Божков при представянето на годишния доклад за дейността на регулатора пред Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Божков обаче посочи, че през последните два месеца "аритметичната прогресия" в броя на подадените срещу преносимостта жалби намалява. От август, когато заработи преносимостта на едно гише, КРС е издала 243 акта за административни нарушения и 168 наказателни постановления на телекоми, коментира Божков. От регулатора отчитат, че за този период са прехвърлени успешно 80 хил. мобилни номера.

София приватизира шест поликлиники

в. Сега

София ще приватизира между 4 и 6 столични ДКЦ-та, като средствата ще се използват за общински дейности по здравеопазване, съобщи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Той не уточни кои от 27-те бивши поликлиники в града ще бъдат продадени. Причината е, че някои от тях работят на загуба. "Загубите се дължат на неефективно управление, натрупани дългове, но и на спецификата на дейността им", коментира шефът на СОС. "Има и ДКЦ-та, които са във входове на блокове, което не е подходящо", каза още Иванов и като пример посочи здравно заведение на пл. "Възраждане".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още