IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Найденов: Няма основание за лавинообразно поскъпване на хляба и олиото

Консултативният съвет по зърното обсъди механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара

16:14 | 13.01.11 г. 5
Мирослав Найденов: Няма основание за лавинообразно поскъпване на хляба и олиото

Няма фактори, които да налагат лавинообразно поскъпване на хляба и олиото, заяви след проведения Консултативен съвет по зърното днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

По думите му поскъпване в рамките на няколко процента е нормално, но 15-17 и дори 20% поскъпване на хляба и цена от 5 лв. за килограм олио е напълно необосновано. „Хляб има достатъчно, а зърненият баланс е не само осигурен, но има зърно и за износ, което е от около 500 хил. тона“, заяви Найденов. Около 3000 тона зърно за специални тестени изделия само са внесени досега от Казахстан, информира той.

Найденов определи днешната среща като ползотворна. Той каза, че на нея е обсъдено приемането на механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара.

За намирането на такива механизми за въздействие предстои среща с производителите и преработвателите. "Бедният български производител спонсорира богатия чужд търговец", коментира министър Найденов проблема с големите търговски вериги, които в повечето случаи са чуждестранни.

Един от механизмите той вижда в засилване на контрола върху качеството, което ще стане възможно с новата Агенция за контрол на храните.

Според Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, трябва да се преценят обективните фактори за поскъпването на хляба и да се изключат спекулативните.

Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите, потвърди, че няма основание за лавинообразно поскъпване на хляба, но това не означава, че той ще остане на същата цена. "При равни показатели на цени с останалите страни членки на ЕС, няма как да останем на същите цени", коментира той.

До новата реколта тенденциите са за покачване цената на хляба, като дял за това има и дела от 60% на сивата икономика, каза още Попов. Увеличението ще бъде различно за различните региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 13 години
Е то бива бива тъпотия ама чак пък толкова!Големите вериги винаги са продавали и в момента продават най-евтин хляб.Нямало обективни фактори за поскъпване-е как да няма цените на всички суровини са на рекордно ниво.Зърнения баланс бил осигурен-ама каква част от този баланс става за хляб знае ли набедения министър?В момента в страната почти няма зърно,което да не е за свинете,че и те не знам дали ще го ядат-говоря от личен опит,защото съм в преработвателния бранш.Ама то всъщност какво да очакваш от министър популист в популистко правителство-освен алабалии,да радва душите на населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 13 години
от производителя зависи дали да се съгласи с условията на дадена верига или не.защо сключват договори а после се оплакват.след като може да се изнася слънчогледа за турция на добра цена защо да не се изнася.а що се отнася до неизвестните марки олио в чуждите вериги българина е свикнал да яде всякакви буклуци стига да са ефтини.едни и същи марки олио например нямат разлика от повече от 5 % в различните магазини и не винаги в големите вериги са по ефтини но съзнанието на баба меца е забулено от рекламните промоции и тя недовижда:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
baba_meca
преди 13 години
напротив, във веригите е по-евтино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kapitana32
преди 13 години
"Пазарна икономика и конкуренция"!!!! .... пък то обикновенна спекула :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Няма фактори, които да налагат лавинообразно поскъпване на хляба и олиото"А, хич! Суровините бият рекорди - нямало фактори. Смях!" обсъдено приемането на механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара.................. "Бедният български производител спонсорира богатия чужд търговец", коментира министър Найденов проблема с големите търговски вериги, които в повечето случаи са чуждестранни."Че кой спира производителя да продава в собствени магазини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още